"Pao" laniški proračun

Lanišće
Lanišće

Proračun Općine Lanišće za 2017. godinu predložen u iznosu od 1,7 milijuna kuna, na sjednici Općinskog vijeća u petak navečer nije dobio potrebnu većinu. Glasanje je bilo pomalo zbunjujuće, a glasovi su se dva puta prebrojavali. Svoj glas za proračun dala su tri vijećnika: dva s vladajuće lista grupe birača nositelja Nevena Mikca; Aleksandar Čendak i Dino Sušanj, te jedan s liste IDS - HNS Ivan Vratović. Protiv su bila dva vijećnika s liste IDS-HNS i to Anton Šverko i Tomislav Čendak, a suzdržana dva HDZ-ova vijećnika: predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Žmak i Anita Buždon.

Nova sjednica Vijeća ovog tjedna?

U ovom trenutku nije poznat daljnji razvoj događaja u teritorijalno najvećoj istarskoj općini s najmanjim brojem stanovnika, svega njih 329. Ukoliko se u ovom zadnjem prosinačkom tjednu ne sazove nova sjednica vijeća i ne prihvati odluka o privremenom financiranju, početkom siječnja mogao bi prestati mandat Općinskom vijeću i načelniku, a Vlada bi mogla imenovati povjerenika koji će upravljati općinom do izbora u svibnju iduće godine.

U aktualnom mandatu na poziciji su u laniškom vijeću dva vijećnika sa liste grupe birača nositelja Nevena Mikca, te dva vijećnika HDZ-a koji doduše nisu potpisali koalicijski sporazum, dok su u opoziciji bila tri vijećnika s liste IDS- HNS. Nezavisni su u i prethodnom mandatu postigli dogovor s HDZ-om, a dogovora o suradnji je bilo i u aktualnom mandatu, pa HDZ ima predsjednika vijeća no Žmaka su ovog puta podržali i vijećnici s liste IDS-HNS.

Jedini u Istri bez europskog novca

Izglasavanju proračuna prethodila je žučna rasprava tijekom koje je HNS- ovac Tomislav Čendak prozvao načelnika Nevena Mikca, a proračun okarakterizirao nerazvojnim. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter