Od jeseni natječaji za opremanje nove bolnice

Gradilište nove bolnice (Neven LAZAREVIĆ)
Gradilište nove bolnice (Neven LAZAREVIĆ)

Projekt izgradnje, rekonstrukcije i opremanja Opće bolnice u Puli ide dalje. Dok su radovi na gradilištu već duže vrijeme jako usporeni - što se pripisuje teškoćama u koje je zapao izvođač radova Zagrebgradnja, s kojima Povjerenstvo za izgradnju i Upravno vijeće bolnice intenzivno pregovaraju o novom zamahu radova - rješavaju se druga, administrativna pitanja. Vlada je na svojoj zadnjoj sjednici izdala jamstvo na sklapanje ugovora o kreditu s HBOR-om na iznos od 300 milijuna kuna za izgradnju i opremanje pulske Opće bolnice i dala novo jamstvo Erste banci kojim je potvrdila prijašnje jamstvo.

Tim novim jamstvom, pojašnjavaju u Ravnateljstvu pulske bolnice, utvrđen je samo novi rok iskorištenja kreditnih sredstava, do završetka izgradnje bolnice, budući da je u prijašnjem jamstvu rok bio 31. prosinca 2015. Uz to, u namjenu iskorištenja kredita dodano je i opremanje bolnice, dok je zadnjim jamstvom kredit bio namijenjen samo za gradnju.

- Postupak javne nabave kredita i sklapanje ugovora s Erste bankom provedeno je još 2012. godine, s trogodišnjim rokom iskorištenja kredita, dakle do 31. prosinca 2015. Gradnja bolnice, pak, započela je tek u siječnju prošle godine s trogodišnjim rokom završetka radova (36 mjeseci), zbog čega je bilo nužno ishodovati nova jamstva. U tom procesu nedostajalo je jamstvo za kredit HBOR-a u iznosu od 300 milijuna kuna, koje je sadašnjom odlukom Vlade i ishodovano, pojašnjava doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice.

Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice, dodaje da su to tražili još šest mjeseci prije isteka mandata stare Vlade. "To su samo tehničke promjene, uz pomak datuma početka otplate kredita do lipnja 2018. godine. Sada sve to mora Ministarstvo financija provesti kroz dokumente i time ćemo zaključiti administrativni dio financiranja gradnje bolnice. Ujesen sigurno kreću natječaji za nabavku nove opreme, pripreme teksta natječaja u punom su jeku", kaže Drandić.

Vrijednost ugovorenih radova izgradnje i rekonstrukcije bolnice iznosi 281 milijun kuna, bez PDV-a, te se ovom odlukom Vlade omogućuje da se preostala sredstva, do ukupno 600 milijuna kuna odobrenih kredita, iskoriste za završetak projekta koji uključuje i opremanje bolnice. O točnom iznosu sredstava namijenjenih medicinskoj opremi moći će se govoriti tek po okončanju svih postupaka javne nabave.

Zamjenika ravnateljice dr. Ivicu Fedela pitamo kolika je dotrajalost sadašnje medicinske opreme u bolnici i koliko je, recimo, ove godine u nove uređaje uloženo iz državnog proračuna. Nova oprema zadnjih godina stiže zahvaljujući donatorima, a Ministarstvo zdravlja svečano predaje vrijedne i skupe uređaje bolnicama diljem Hrvatske, zaobilazeći Pulu.

- Postojeća oprema u pulskoj bolnici amortizirana je više od 80 posto, situacija je praktički jednaka u svim djelatnostima. Održavanje uređaja u funkciji iziskuje velike troškove servisiranja, a nerijetko dolazi i do zastoja u radu, kao što je to bilo s kvarom MSCT-a u prošloj i ovoj godini. Do sada smo opremu obnavljali i servisirali iz decentraliziranih sredstava i dijelom donacijama. U ovoj godini sredstvima Ministarstva zdravlja nije nabavljen niti jedan vrjedniji medicinski uređaj, no ovom odlukom Vlade o jamstvima za kredite za izgradnju i opremanje pulske Opće bolnice osigurana su značajna sredstva kojima će se sukcesivno zamijeniti sva dotrajala oprema bolnice, kaže dr. Fedel.  Napominje da planiraju aplicirati i za sredstva iz EU-fondova namijenjena opremanju dnevne bolnice i dnevnih kirurgija, za što je dokumentacija spremna, ali rokovi ovise o Ministarstvu zdravlja u čijoj su nadležnosti ovi natječaji.

(Duška PALIBRK)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter