"Kruh za poslije" uskoro i u Puli

Kruh za poslije posebno je izdvojen
Kruh za poslije posebno je izdvojen

Ugledate li u pekari natpis "Kruh za poslije" to je znak da na tome mjestu možete kupiti kruh i ostaviti ga za one koji nemaju novca ni za tu osnovnu namirnicu. Time ste nahranili siromašnog susjeda.

U ovu humanitarnu akciju dosad su se uključili bezbrojni građani i 400 pekara i prodavaonica diljem Hrvatske, najviše u Slavoniji i Dalmaciji, a inicirale su je tri sestre iz Kutine putem svog Portala dobrote.

Sanja, Tanja i Josipa Bjonda pokrenule su humanitarnu lavinu u srpnju prošle godine pod nazivom "Kruh za poslije", a godinu dana ranije podigle su Portal dobrote na kojem se mogu naći sve potrebne informacije za ovu i druge akcije. Koliko im je poznato, u Istri još nema prodajnih mjesta koja su se uključila u akciju, ali nadaju se da hoće.

- Ako ih već ima, bilo bi dobro da nam se vlasnici jave, ne bismo li mogli izvijestiti sve one koji žele kupiti kruh za sugrađane i druge kojima je potreban, veli Sanja Bjonda.

Prije nekoliko dana e-mailom su kontaktirale i Brionku u Puli i očekuju odgovor.

- Dobili smo e-mail ovih dana, potvrdio nam je direktor Brionke Korado Soldatić. "Namjeravamo se uključiti u ovu humanitarnu akciju. Međutim, mi imamo malo prodavaonica - četiri, odnosno pet. Bilo bi puno bolje kada bi se u akciju uključio i neki prodajni lanac."

Stvar funkcionira jednostavno, pojašnjava Sanja, na temelju solidarnosti i povjerenja. Kupac plati kruh i on se zajedno s računom postavi na odgovarajuću policu. Pojašnjava da fiskalizacija nije problem. Rješava se izdavanjem računa koji se zatim pohrani u vrećicu s kruhom, a one se pak izdvoje na posebno mjesto u košaru izvan prodajnog mjesta. (J. ORLIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter