"Hoditi i zdravi biti "u šest istarskih gradova

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u ponedjeljak će se u hotelu Park Plaza Histria održati 4. županijska konferencija pod nazivom "Živjeti zdravo". Ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović istaknuo je da se radi o prvoj konferenciji u Hrvatskoj koja će obuhvatiti sve zdrave životne stilove najavivši i dolazak ministra zdravlja Siniše Varge.

Organizatori su najavili teme s područja prevencije kardiovaskularnih bolesti, zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti o kojim će govoriti epidemiolozi, nutricionisti, liječnici te predstavnici udruga. Između ostalog, sudionici će se upoznati i s načinima zdrave prehrane u dječjim vrtićima i osnovnim školama, a predviđeno je i predstavljanje ključnih preventivnih programa koji se provode u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije kao i predstavljanje aktivnosti istarskog Zavoda za javno zdravstvo u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Pročelnica županijskog odjela za zdravlje Sonja Grozić Živolić istaknula je važnost ove manifestacije dodajući "da koliko god svi mislili da živimo zdravo, još se uvijek može mnogo toga učiniti kako bi životni stil građana bio što kvalitetniji". Također, naglasila je da je i ova manifestacija dobar vjetar u leđa za sve zdravstvene programe koji se provode na razini Županije i istarskih gradova.

U nastavku jučerašnje konferencije, predstavnici gradova najavili su akciju pješačenja "Hoditi i zdravi biti"  koja će se istovremeno 18. travnja održati u Puli, Umagu, Rovinju, Labinu Pazinu i Poreču s početkom u 10 sati. Tako će pješaci iz Pule krenuti s pješačke staze Koza ispod Doma za starije i nemoćne Alfredo Štiglić, a završnica će biti ispred hotela Histria gdje će se sudionicima ponuditi zdravi obroci. Akciji pješačenja u Puli bi se prema najavama trebao pridružiti i ministar zdravlja Siniša Varga.

Pješačenje će u Poreču započeti kod Općinskog suda (Turistička 2) i kretati do naselja Zelena laguna. Sudionici će moći izmjeriti tjelesnu težinu uz kušanje zdravih obroka. Na području Umaga pješačit će se s Nove obale pa do turističkog naselja Stella Maris, a i tamo će se organizirati brojne sportske i zdravstvene aktivnosti. Sudionici na području Labina, moći će pješačiti na trasi Labin-Rabac koristeći kraću ili dulju stazu. U Labinu je naime, start predviđen u starogradskoj jezgri, a cilj je na rabačkoj rivi također uz niz javno-zdravstvenih akcija. Pješačenje u Pazinu počinje ispred pazinskog Spomen doma, uz predviđene dvije pješačke staze - prema Bermu i Gortanovom brijegu na kojem će za sudionike organizirati zabavni program uz kuhanje zelene maneštre. Rovinjski pješaci u akciju će krenuti s Trga maršala Tita,  a i u tom gradu najavljuju brojne zdravstvene aktivnosti uz kušanje zdravih obroka. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter