Dovršava se izgradnja doma u Fuškulinu

Dovršava se gradnja Društvenog doma u Fuškulinu
Dovršava se gradnja Društvenog doma u Fuškulinu

Društveni život žitelja Fuškulina krajem godine odvijat će se u novom, energetski učinkovitom društvenom domu multifunkcionalne namjene. Radovi su još u tijeku, a financira ih Grad Poreč, kao nastavak aktivnosti kojima je cilj po mjesnim odborima osigurati prostore za sve vrste aktivnosti. Zdanje površine nešto veće od stotinu četvornih metara nalazi se nedaleko mjesne crkve u Fuškulinu, pored igrališta, a imat će, prema informacijama iz gradske uprave, natkriveni ulaz, dva ureda, veliku društvenu  prostoriju s kaminom, čajnu kuhinju i sanitarni čvor.

Investicija vrijedna 660 tisuća kuna

Osim toga, izgradit će se i pristupni put i parkiralište. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za upravljanje gradskim nekretninama Đulijana Petrovića, vrijednost ove investicije koju u cijelosti pokriva Grad jest s PDV-om 610 tisuća kuna, a povrh toga trebat će još 50 tisuća kuna za troškove priključenje zgrade na komunalnu infrastrukturu.

Ciklus rekonstrukcije starih zgrada odvija se nekoliko godina i iskustva Grada su jako pozitivna, jer već dovršene domove mještani vrlo rado posjećuju. Prošle godine dovršena je obnova doma u Kukcima. Ta je investicija bila vrlo specifična, veli Petrović, jer je to zdanje površine 130 kvadrata, smješteno uz boćalište, izgrađeno trudom, angažmanom i donacijama više od 80 pojedinaca i poduzetnika, te uz potporu Grada. Sve je počelo prije sedam godina kada su boćari izrazili potrebu za većim boćalištem, uz istovremenu želju da se, uz boćalište, izgradi i prateća zgrada za druženja svih mještana. Tako je počela gradnja doma od temelja, za što je u novcu i materijalu prikupljeno 72.470 kuna. Dom se sastoji od sale za druženje s kaminom, šanka i sanitarnog čvora i otvoren je za sve što žiteljima treba - od sportskih fešti do rođendana i vjenčanja.

Obnova zgrada u Baderni i Varvarima

Grad je iz proračuna nabavio opremu i platio završne obrtničke radove u visini od 170 tisuća kuna, kaže pročelnik. Petrović dodaje da je prije toga, na opće zadovoljstvo mještana, obnovljena zgrada od 460 kvadrata u Varvarima što su zajedno financirali Grad Poreč i riječka Talijanska unija s tršćanskom Narodnim sveučilištem, u visini od 2,4 milijuna kuna bez PDV-a. Na prizemlju se nalazi moderan i funkcionalan talijanski vrtić za 32 mališana jasličke i vrtićke dobi, nakon obnove uređen po najvišim pedagoškim standardima, a na prvom katu su uredi za mjesni odbor i veliki polivalentni prostor za razna događanja. Za istaknuti je da se pri gradnji posebno vodilo računa o osobama smanjene pokretljivosti, pa su tako montirane rampe u okolišu, lift za pristup katu i prilagođeni sanitarni čvor.

- Slične vrijednosti, 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, stajao je projekt obnove zgrade u Baderni, koja je prethodila Varvarima. Radi se o polivalentnom objektu od 430-tinjak četvornih metara u kojem se na prizemlju nalazi vrtić, a na katu prostorije mjesnog odbora. Ondje je, kao i u domu u Varvarima, smješten i knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč. Ova je investicija u cijelosti financirana iz gradskog proračuna. Baderna je bila prva investicija iz ciklusa obnove domova, navodi Petrović. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter