(Anti)fašizam u prošlosti i - sadašnjosti!

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

U znak sjećanja na stradale pulske građane u vrijeme borbe protiv fašizma, u četvrtak će se, 2. listopada, kod spomenika na Velom Vrhu u 8.30 sati položiti vijenci žrtvama fašizma, a pola sata kasnije, u Mutilskoj ulici broj 57, otkrit će se spomen-ploča Tomasu Poropatu, borcu 43. istarske divizije, čovjeku koji je prije 11 godina bio inicijator ideje o proglašavanju Dana spomena.

Točno na sutrašnji dan, prije 70 godina, 2. listopada 1944. godine, njemački SS i pristaše Decime Mas kao odmazdu za ubojstvo krvoločnog fašista Josipa Bradamantea, na Velom vrhu su, blizu križanja za Fažanu, objesili 21 političkog zatvorenika. Tamo su ostavljeni više dana, a na kraju bačeni su u zajedničku grobnicu u Galižani.

Dan kasnije, u petak, s početkom u 10.30 sati u Domu antifašista iznad Arene (Emova ulica broj 1), po prvi put Dan spomena obilježit će se i znanstvenim skupom pod nazivom "(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti", na kojemu će izlagati deset renomiranih predavača.

"Noviji tijekovi u europskoj politici navode na zaključak da se povijest relativizira i trivijalizira, a antifašističke tradicije zanemaruju i gube na važnosti, što širom otvara vrata (neo)fašističkim opcijama. Nakon pada Berlinskog zida (naci)fašizam jača posvud po Europi, osobito u nekadašnjim socijalističkim zemljama. Tim je važnije sagledati ulogu i mjesto antifašizma u današnjem društvu, kao i mogućnosti njegova djelovanja, što je i jedan od ciljeva ovog skupa, naglašavaju u najavi njegovi organizatori.

Znanstveni skup će izlaganjem na temu "Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu?" i iznošenjem rezultata anketiranja srednjoškolaca otvoriti povjesničari Igor Jovanović i dr. sc. Milan Radošević te Dragan Sokolović, dok će nakon njih akademik Petar Strčić dati povijesni pregled nastanka i razvoja antifašizma u Istri i Europi. O političkim temeljima i metodama fašističkog sustava govorit će prof. dr. sc. Darko Dukovski, dok će dr. sc. Snježana Koren govoriti o antifašizmu u hrvatskom obrazovnom sustavu. "Antifašizam istarskog svećenstva u međuratnom razdoblju (1919. - 1939.)", naziv je predavanja dr. sc. Stipana Trogrlića, a poslije njega će Vesna Teršelić, voditeljica Dokumente, centra za suočavanje s prošlošću, izlagati o refleksijama o antifašističkom aktivizmu i kulturi sjećanja u suvremenoj Europi. Zatim će Sandi Blagonić održati izlaganje na temu "Od ustaša do ljubitelja opere: fašizam i anti-antifašizam u hrvatskom javnom diskursu". O semantici pojma (anti)fašizam govorit će dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan; s filozofijsko-povijesne perspektive dr. sc. Alen Tafra govoriti o antifašizmu između nacionalizma i eurocentrizma, a Igor Šaponja o Istri i izazovima modernog antifašizma.

U petak u Domu antifašista Zbor Praksa i DJ Filjo

Preksutrašnji znanstveni skup u Domu antifašista iznad Arene (od 11 do 15 sati) organizira Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pule u suradnji s Istarskim povijesnim društvom. Manifestacija istog dana, u petak s početkom u 20 sati, završava druženjem i glazbenim programom na boćalištu Doma antifašista, gdje će nastupiti Zbor Praksa i DJ Filjo. (Z. ANGELESKI) 


Podijeli: Facebook Twiter