Sanacija ceste i novi rotor na dijelu dionice od Zambratije do Umaga

Ulaz u Tar i rotor (M. MIJOŠEK)
Ulaz u Tar i rotor (M. MIJOŠEK)

Hrvatske ceste od početka godine počele su ostvarivati projekte na području Istarske županije. Nakon što su započeli proces rekonstrukcije dijela Vodnjanske ceste na pulskom području, prošlog tjedna raspisan je javni natječaj za izvođača radova i za rekonstrukciju dijela državne ceste DC75, dionice Zambratija-Umag, u duljini 325 metara. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 6,52 milijuna kuna, a usto je raspisan i natječaj za nadzor radova vrijedan 330 tisuća kuna.

Nova rekreativna staza do Stella Marisa

Rok za dostavu ponuda je 6. veljače, pa je izvjesno da bi projekt krenuo s realizacijom već na proljeće.

Riječ je o projektu rekonstrukcije dijela državne ceste D75, od Zambratije do Umaga, u kojem se kolnik rekonstruira se u širini od 7,10 metara, te će se izgraditi četverotračno kružno raskrižje i dograditi nove pješačke i biciklističke staze, te humuzirani međupojasevi, dok će se postojeći pješački pothodnik u potpunosti ukloniti. Na njegovom mjestu će se izgraditi nova pješačko-biciklistička staza koja povezuje apartmansko naselje i autokamp unutar turističkog naselja Stella Maris Resort, a prolazi ispod D75 kroz novi pothodnik. Prilikom rekonstrukcije će se u potpunosti ukloniti konstrukcija postojeće prometnice te će se odraditi sanacija temeljnog tla na površinama budućeg kolnika. Za vrijeme izvođenja radova na dionici predviđa se zatvaranje za promet jednog prometnog traka, a regulacija će se izvesti pomoću semafora.

Rekonstrukcija obuhvaća ukupno 576 metara prometnih površina, odnosno osim prometnice dužine 325 metara obuhvaća i pješačko-biciklističku stazu dužine 142,25 metara, te jednotračno četverokrako kružno križanje duljine 77 metara, te priključak na kružno raskrižje dužine 31,72 metara.

Rekonstrukcije dionice Bašarinka - Tar

Usto se predviđa izgradnja četiri kanala oborinske odvodnje, ukupne dužine 398 metara, koji vodu prihvaćaju pomoću vodonepropusnih slivnika.

Uz ovaj projekt Hrvatske ceste planiraju i rekonstrukciju državne ceste DC75 na dionici Bašarinka-Larun-Tar, duljine 2,55 kilometara. Stoga su raspisale javni natječaj za izradu idejnog i glavnog projekta, vrijednu 350 tisuća kuna. Riječ je o rekonstrukciji dionice od rotora Vabriga u Taru do rotor Larun, te u nastavku do rotora Bašarinka. Trenutno je na toj dionici kolnik u lošem stanju, neravan i raspucan, a odvodnja ceste nije riješena dok su bankine i berme nedovoljne širine što smanjuje sigurnost vožnje. Prema projektu kolnik bi se proširio na 7,1 metar te bi se uredila sva postojeća križanja, izgradila javna rasvjete i biciklistička staza na cijeloj dužini dionice. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter