Šampionski pršuti i i zabava do ponoći

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ovog će vikenda ljubitelji pršuta, ali i ostalih domaćih delicija itekako doći na svoje: u Tinjanu se održava 9. Internacionalni sajam pršuta, na kome će se moći kušati tridesetak marki pršuta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Španjolske. Hrvatska će biti najzastupljenija ne samo brojem, nego i tipovima pršuta, jer imamo istarski, krčki, drniški i dalmatinski pršut.

Kako se ISAP poklapa s tradicionalnom tinjanskom feštom Šimunjom, bit će tu i drugih programa. Tako u subotu u 9 sati počinje natjecanje u pljočkanju, a u 10 sati startaju pješačenje i rekreativna biciklijada te se otvaraju 20. izložba kosira i izložba radova polaznika likovne kolonije Attinianum.

ISAP se svečano otvara u 11 sati, a jedan od naglasaka svakako će biti prije tri dana proglašena europska zaštita istarskog pršuta oznakom izvornosti. Iza otvorenja odmah slijedi podjela priznanja: šampionskih titula koje mogu osvojiti po jedan pršut u kategoriji istarskih, drniških i dalmatinskih, ostalih nedimljenih i ostalih dimljenih, te zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Običaj je da pršutari svoje šampionske plakete i medalje vidno izlože na svojim štandovima pa posjetitelji mogu birati hoće li pri kušanju dati prednost nagrađenim pršutima ili će ići odreda. U velikom sajamskom šatoru će na kušanje biti ponuđeni i drugi suhomesnati proizvodi iz regija i zemalja odakle dolaze pršutari, ali i sirevi, vina, kolači i svakojaki drugi proizvodi.

Sajam u velikom šatoru otvoren je u subotu od 11 sati do ponoći, a u nedjelju do 23 sata. Prvog dana LAG Središnja Istra organizira "Edukativno popodne" u Domu mladih, gdje u 16 sati počinje predavanje o mjerama ruralnog razvoja i mogućnostima ulaganja u poljoprivredi i turizmu.

U subotu će se kroz cijeli dan na pozornici u velikom šatoru smjenjivati glazbenici i zabavljači, a večer će okruniti koncert Dražena Zečića od 21 sat. U nedjelju će, uz sajam, najatraktivniji događaj sigurno biti 2. natjecanje u rezanju istarskog pršuta, na programu u 14 sati u velikom šatoru. Tijekom nedjeljnog popodneva održat će se i susret dječjeg folklora, turnir u potezanju konopa, a u 21 sat počinje koncert Ivana Zaka i The Night Express Banda. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter