Pobjedu kontradi Marafor na osigurao Anđelko Laković

Na trkalištu u uvali Peškeri nastupila su dva konjanika za svaku porečku kontradu - Marafor, Porta Nova, Predol i Pusterla
Na trkalištu u uvali Peškeri nastupila su dva konjanika za svaku porečku kontradu - Marafor, Porta Nova, Predol i Pusterla

Porečki povijesni spektakl Giostra koji je sinoć okončan, donio je puno toga Poreču. Ne treba koristi ni umanjivati ni uveličavati, ali je činjenica da su se Porečani i njihovi gosti tri dana dobro zabavljali, počevši od samih aktera povijesnog festivala koji je doživio deveto izdanje. Recimo, Giovanni Paoletti, Porečan nastanjen u Trstu, vrstan numizmatičar, obukao je odijelo porečkog plemića i za trajanja fešte s grupom istomišljenika, sve odreda plemičkog kova, nudio je prolaznicima originalne pergamene, potvrde o sudjelovanju, napisane i potpisane lijepim rukopisom koji je pokušavao slijediti i evocirati estetiku baroka.

Nadmetanje među kontradama

To je tek detalj zabave na Trgu slobode koja je pokušala oživjeti, a dobrim dijelom i uspjela, društvenu zbilju Poreča s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Tada je Poreč živio pod okriljem Venecije, koja je i danas na istom mjestu, u laguni preko mora, i poput Poreča, živi na staroj slavi, od turizma. U arhivima je pronađen dokument iz 1745. godine koji u detalje opisuje viteško nadmetanje - konjanici kopljem pokušavaju pogoditi okruglu metu, određuje pravila i utvrđuje suparnike. Giostra je prvi put organizirana krajem 17. stoljeća u sklopu velikog sajma "Fiera franca triduana".

Poput ostalih slobodnih gradova, i društveni život Poreča bio je organiziran u kontradama, gradskim kvartovima s prepoznatljivom fizionomijom. Nadmetanja među njima bila su uobičajen način organizacije pučkih zabava za vrijeme vjerskih blagdan. Udruga Giostra koja njeguje festival i okuplja oko 250 dobrovoljaca pokušava oživjeti svijest o pripadnosti kontradi pa su se na trkalištu u uvali Peškeri konjanici s kopljem natjecali u čast svoje kontrade. Dva konjanika za svaku porečku kontradu Marafor, Porta Nova, Predol i Pusterla. Na kraju je nagrada - dvije kremenjače, glomazni pištolji, pripala kontradi Marafor i konjaniku Anđelku Lakoviću. Zanimljivo, uređeni amfiteatar bio je prepun, nije bilo mjesta za sve, fešta zajamčena.

Nije lako obnoviti staru, izgubljenu tradiciju, ali pokušaj je vrijedan pažnje. Članovi udruge Giostra kažu da je službena politika - gradska uprava prepoznala napor i da ih podupire. Giostra je donijela turistima, kojih u Poreču ima i dalje u popriličnom broju, osebujan doživljaj, videokamere i fotoaparati radili su punom parom. Okreneš na kantunu uličice nedaleko Bazilike i susretneš mladića i djevojku odjevene u stilu 18. stoljeća. Nikola i Marina Banko plijenili su pažnju prolaznika, mladi i zaljubljeni u povijest grada, uz to Nikola trenira mačevanje u porečkom klubu Špada i poput Casanove drži uza se profinjen mač.

Zagorci, Talijani, Slovenci…

Na Trgu slobode gdje se odvijao sajam vrvjelo je od plesača, žonglera, zabavljača. Zatekli smo kostimiranu obitelj, profinjeno odjevenu. Dama Elizabeta Škvorčec predsjednica je udruge mladih Feniks iz zagorskog Oroslavja koja sudjeluje u organizaciji tamošnje povijesne predstave "Vrtna zabava kod Luje Vraniczanyija". Pored nje gospodin stasitog držanja gradonačelnik je Oroslavja Ivan Tuđa koji nam je predočio suštinu interesa koji trenutno vlada za povijesne teme: "Po tome se jedino razlikujemo od drugih, svatko čuva svoju tradiciju a mi u Orosavju dugujemo naš identitet dvama dvorcima koji određuju karakteristiku zavičaja".

Zagorska udruga surađuje s Porečanima, u biti svi sudionici Giostre iz susjedne Italije i Slovenije te naši iz Hrvatske povezani su, komuniciraju, surađuju, razmjenjuju gostovanja i gostoprimstva. Svaki sa svojim identitetom poput mladog Damiana Benetazza koji dolazi iz mjesta Monselice u regiji Veneto i koji je s ostalim članovima folklorne skupine neumorno oživljavao porečke kale - udaraljkama. Damiano pripada jednoj od devet kontrada u Monseliceu: svake godine oživljavaju viteško nadmetanje Giostra della Rocca; kaže mladić da je pripadnost kontradi važna stavka u životu mještana i da se njemu izuzetno sviđa ta igra poistovjećivanja. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter