Općina "izbačena" iz Pinete na zahtjev Brijuni Rivijere

Turistička površina Pinete smanjena za općinski dio na 12 ha (M. ANGELINI)
Turistička površina Pinete smanjena za općinski dio na 12 ha (M. ANGELINI)

Mogućnost gradnje i kampa i apartmana uz hotel u Pineti te zadržavanje površine namijenjene turizmu od 22 hektara s 1.200 postelja, nasuprot smanjenju na 12,5 hektara s 1.000 postelja, zatim da površina kompleksa Fažana sjever zadrži osam hektara s 400 ležaja, a ne šest hektara s 300 ležaja, kao i da Vila San Lorenzo zadrži 450 postelja, a ne 300, te da Valbandon jug ostane na 16, a ne 14 hektara, neki su od uvjeta Općinskog vijeća Fažana Istarskoj županiji na nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana Županije. Načelnica Ada Damjanac na sjednici u utorak bila je sklona Vijeću predložiti negativno mišljenje na Plan, no nakon rasprave među vijećnicima i s Ingrid Paljar, ravnateljicom županijskog Zavoda za prostorno uređenje, prijedlog je izmijenila na način da Općina daje pozitivno mišljenje, ali s negativnim očitovanjem po određenim primjedbama.

Smanjena površina turističke namjene

- Ne samo da nam nije udovoljeno da se na prostoru Pinete uz T1 dodaju T2 i T3, nego je i površina turističke namjene smanjena s 22 hektara na 12,5 hektara. I sada protivno planu Županije i Fažane tamo djeluje kamp u sklopu tvrtke Brijuni Rivijere. A obrazloženje Županije za smanjenje kapaciteta je da je takav zahtjev Brijuni Rivijere, tvrtke od državnog interesa, bez da se vode interesima Fažane i njenih građana, rekla je Damajanac. Prijašnjih 22 turistička hektara sastoji se od zemljišta države i Općine, a na pitanje čije je zemljište "izbačeno" Paljar nije mogla odgovoriti, iako se očito radi o 10-ak hektara općinskog. Rekla je pak da se tu nije ništa moglo s obzirom na karakter tvrtke Brijuni Rivijera u vlasništvu države i od državnog značaja, na što ju je Damjanac ispravila da je tvrtka i u vlasništvu Županije. Vijećnik Mario Predan dopunio je i da je u prvom PP-u Općina predvidjela turističko zemljište dok još nije ni postojalo Brijuni Rivijere, te da ovo nije fer prema lokalnoj zajednici. Paljar je nadalje objasnila da nisu mogli ni usvojiti zahtjev o povećanju kapaciteta u općinskom djelu Pinete sa 650 na 3.500 kreveta, u slučaju da se gradi kamp. Jer Općina, ukazala je Paljar, nije tražila povećanje broja postelja nego smještajnih jedinica po kojima pojedinačno, ovisno radi li se o hotelu, depandansama ili vilama, idu po 2, 3 ili 6 postelja.

Manje kvadrata zbog državnog interesa

- Kada smo na Vijeću glasali za naše primjedbe, mi iz IDS-a upozorili smo vas da "smještajne jedinice" treba ispraviti u "postelje". Jeste li to napravili? Sami smo si krivi, rekao je načelnici Ivan Geršić. Damjanac, kao i Predan, naveli su da se podrazumijevalo da traže povećanje broja postelje, s obzirom da je i prije bilo u planu 650 postelja, a traženo je povećanje "sa 650 na 3.500." Zdenko Tomčić, izrađivač turističke strategije klastera Južne Istre, naveo je da je, ako se željelo razjasniti o čemu se radi, bilo dosta vremena da ih iz Županije upozore na grešku. Na to mu je Paljar odgovorila da bi netko tko traži povećanje od 2.850 kreveta trebao dostaviti i strategiju ili barem obrazloženje, a Dragana Belas (IDS) upozorila je i da kod ovakvih osjetljivih stvari treba koristiti pravilnu terminologiju, a ne brljati s pojmovima.

Na pitanje načelnice zašto je pak bilo potrebno smanjivati kapacitete u Pineti s 1.200 na 1.000 postelja i obuhvat s 22 hektara na 12,5, Paljar je rekla da to nije nešto što ovisi o Županiji i da su tako morali postupiti s obzirom na državni interes.

- Broj ležaja u županiji na granici je održivog razvoja. I iz Ministarstva turizma traže nam studiju opravdanosti za toliko postelja, rekla je Paljar i po pitanju smanjivanja ostalih kapaciteta. Oni su pak povećani u MUP-u Valbandon, s 500 postelja na 800, i s osam hektara površine na 10,8, a načelnica je navela da je očito udovoljeno zahtjevima za one sadržaje kojih vlasnik nije Općina Fažana. Na to je reagirao Geršić riječima da ne želi slušati da su odnosi Općine i Županije loši, a donačelnik Radomir Korać primirio tonove riječima da su do sada imali dobru suradnju sa Županijom, posebno sa Zavodom i ravnateljicom Paljar.

Sidrište za nautičare pred Fažanom

Ona je pak iznijela nekoliko primjera gdje je Zavod udovoljio zahtjevima Općine, između ostalog i za sidrište za nautičare pred fažanskom lučicom, na "mrtvom vezu" i pod naplatom, kao i mogućnost gradnje benzinske stanice za plovila. Što se tiče pretvaranja Kave, odnosno kamenoloma Tamburo u deponij građevinskog otpada, rekla je da je Općina ranijih godina tražila da se eksploatacijsko polje ne zatvara, a niti to mogu učiniti dok korisnik ima koncesiju. Kada ona istekne polje treba ići u sanaciju, pa može služiti i za deponiranje inertnog otpada.

Na pitanje Raula Marestiča (IDS) postoji li mogućnost da se usvoji ikoji zahtjev Općine, Paljar je kratko rekla "nešto se i može", te ponovila da puno stvari Općina može i sama regulirati svojim Prostornim planom. Zaključke načelnice o uvjetnom mišljenju na ovakav prijedlog Prostornog plana Županije podržalo je osam vijećnika, dok je četiri IDS-ovaca bilo suzdržano. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter