Od četvrtka olujna bura, hladni val u petak i subotu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Najviši, crveni stupanj upozorenja, koji podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, proglasio je DHMZ za četvrtak za područje sjevernog Jadrana, dakle istočne obale Istre, dok je za zapadnu obalu Istre proglašen za kategoriju slabiji - narančasti alarm.

Na sjevernom Jadranu se najavljuje mogućnost olujne i orkanske bure čija je srednja brzina vjetra od 45 do 95 kilometara na sat, dok najjači udar vjetra mogu dosegnuti od 110 do 185 kilometara na sat. Na zapadnoj obali Istre u četvrtak se očekuje jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 100 kilometara na sat.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozoravaju iz Meteoalarma. Za večernje sate četvrtka zbog iznimno niske temperature izdali su najslabiji žuti stupanj upozorenja koji nalaže oprez i informiranost.

- Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, idućih dana u Hrvatskoj, a i u susjednim zemljama očekujemo razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom, kažu iz DHMZ-a te naglašavaju da će vjetrovito vrijeme potrajati do subote, kada se očekuje postupno smirivanje vjetra. Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi. Snijeg i kiša se u Istri ne očekuju, a maksimum intenziteta hladnog vala predviđa se za petak i subotu kada će najniže jutarnje temperature zraka dosezati -9 stupnjeva Celzijusa, dok dnevne neće prelaziti 4 stupnja.

Županijski centar 112 upozorava: U četvrtak i petak olujna bura

Na dojavu Županijskog centra 112 da se u četvrtak i petak u Istri očekuje jaka i olujna bura te izuzetno hladno vrijeme, moguće od -5 pa i do -8 stupnjeva, uz mogućnost poledice, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pule preporučuje svim građanima dodatan oprez prilikom boravka na otvorenom prostoru.

Preporuke su da se boravi što manje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bez grijanja; da se prije izlaska na otvoreno slojevito obuče dovoljno topla odjeća i obuća i ne zaboravi zaštititi glava i šake; da se ne ide na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od klizanja i mogućih posljedica pri padu. Potom da se u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime, ispusti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji, te da se zaštite vodomjeri od hladnoće zbog mogućnosti pucanja.

Preporuča se da se dobro zatvore svi prozori i vrata, spuste rolete ili zatvore prozorske kapke te da se vodi računa o mogućnosti pada crijepa s krova, grana s drveća i slično, pa se vlasnicima osobnih vozila savjetuje da ne ostavljaju vozila ispod drveća zbog opasnosti od loma grana ili rušenja stabla. Također, preporuka je da se ne kreće na put osobnim vozilom bez odgovarajuće zimske opreme, kao i da se poštuju upozorenja i zabrane nadležnih službi. Za brodice i čamce preporuča se pronalazak sigurnog, od vjetra i valova zaklonjenog veza. (A. DAGOSTIN, G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter