Obnavlja se vozni park sanitetskog prijevoza

Po jedno novo sanitetsko vozilo dobit će domovi zdravlja u Labinu, Pazinu, Poreču, Puli, Buzetu i Umagu (M. SARDELIN)
Po jedno novo sanitetsko vozilo dobit će domovi zdravlja u Labinu, Pazinu, Poreču, Puli, Buzetu i Umagu (M. SARDELIN)

Prema financijskom planu, koji je u iznosu od 101,5 milijuna kuna usvojilo Upravno vijeće Istarskih domova zdravlja (IDZ), ove godine iz državne kase očekuje se tri milijuna kuna decentraliziranih sredstava, od čega se oko 600 tisuća kuna planira uložiti u tekuće i investicijsko održavanje prostora i opreme, a za 2,4 milijuna kuna bi se nabavilo šest novih sanitetskih vozila, tri vozila za patronažnu službu, te nova medicinska oprema.

Uz decentralizirana sredstva, prema sadašnjem planu, IDZ bi u obnovu prostora i novu opremu uložio još oko sedam milijuna kuna, najvećim dijelom vlastitih sredstava, uz sufinanciranje iz gradskih, općinskih te županijskog proračuna.

Obnova u Umagu vrijedna 1,5 milijuna kuna

- Najveća trenutna pojedinačna investicija u obnovu prostora domova zdravlja u Istri je adaptacija u ispostavi u Umagu, s ciljem osiguravanja uvjeta za kvalitetniji rad hitne medicinske pomoći. Radovi su počeli krajem prošle godine; dosad je uloženo 856.250 kuna, a ukupna vrijednost investicije je 1,5 milijuna kuna. Sredstva osiguravaju Grad Umag i Istarska županija, a osim prostora koje koristi Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, uredit će se i prostori službe sanitetskog prijevoza, te premjestiti higijensko-epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo. Adaptira se dio prizemlja zgrade, nešto se dograđuje, drugo prenamijenjuje. Očekujemo da bi na proljeće to trebalo biti gotovo, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić.

Druga najveća investicija, koja je već počela i financira je IDZ iz vlastitih sredstava, adaptacija je sjedišta četiriju ginekoloških ordinacija na Trgu kralja Tomislava u Puli. Lani je obavljeno radova u vrijednosti 180 tisuća kuna, a ove godine se planira uložiti još 600 tisuća. Stiješnjena ginekološka poliklinika na katu zgrade na Verudi konačno će se proširiti na 80-ak kvadrata stana, koji je do lani bio bespravno useljen i za koji je IDZ vodio višegodišnji sudski spor.

Potpuno se renovira taj prostor u produžetku poliklinike, a ispred je već izgrađena rampa za pristup invalidskim kolicima i teško pokretnim osobama, u što je uloženo 130 tisuća kuna. Novac za rampu osigurala je Istarska županija, s obzirom da je zaštita i unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom jedan od županijskih zdravstvenih prioriteta.

U ovoj godini najveća investicija IDZ-a bi trebala biti energetska obnova "staklene" zgrade Doma zdravlja u Pazinu, koja sada nosi energetski najnižu oznaku G. Za kompletnu obnovu staklene fasade koja opasuje više od polovice zgrade u ovogodišnjem je proračunu IDZ-a predviđeno 2,2 milijuna kuna.

- U tu bismo investiciju išli uz pretpostavku da će se veći dio tog iznosa pokriti iz sredstava Fonda za energetsku učinkovitost. Javit ćemo se na njihov natječaj kad bude objavljen tijekom godine. Prema dosadašnjim kriterijima, pokrivali su 40 posto investicije kad je u pitanju energetska sanacija javnih objekata, a najavljuje se da će taj postotak ići do 80 posto, kaže dr. Ivančić.

Sanitetska vozila brzo zastarijevaju

Što se tiče ulaganja u opremu, najviše će koštati obnova voznog parka sanitetskog prijevoza. Ove godine IDZ iz decentraliziranih sredstava planira kupiti šest vozila, što bi iznosilo oko 1,2 milijuna, s PDV-om više od milijun i pol kuna. Po jedno novo sanitetsko vozilo dobile bi ispostave u Labinu, Pazinu, Poreču, Puli, Buzetu i Umagu.

- Imamo relativno nova vozila, četiri-pet godina stara, ali s velikom kilometražom. Godišnje jedno vozilo prevali i do stotinu tisuća kilometara. Broj sanitetskih prijevoza raste iz godine u godinu, naglašava dr. Ivančić.

Vodnjanci se nadaju novoj zdravstvenoj stanici. Idejni projekt već godinama postoji, ali je Grad Vodnjan u ovogodišnjem proračunu osigurao i novac - 1,5 milijuna kuna za zdravstvenu stanicu. Istarski pak domovi zdravlja, koji su korisnici prostora i nadležni za organizaciju primarne zdravstvene zaštite građana, u ovom slučaju Vodnjanaca, u svom su financijskom planu Vodnjanu namijenili 250 tisuća kuna ali za adaptaciju postojećih prostora, ruinirane stoljetne austrijske vile koju doktori koriste od Drugog svjetskog rata do danas.

- Ukoliko bi Grad Vodnjan donio konačnu odluku da ide u izgradnju nove zdravstvene stanice, a što se najavljuje, taj iznos bi se prenamijenio za potrebe izgradnje i opremanja, dodaje ravnatelj IDZ-a Ante Ivančić.

Dva oralna kirurga u Puli

U IDZ-u planiraju i kupnju više medicinskih aparata. Ukupno je za novu medicinsku i laboratorijsku opremu u ovogodišnjem proračunu planirano izdvojiti 1,4 milijuna kuna, čime bi se zamijenili dotrajali aparati i uređaji, ili kupili novi kojih dosad nije bilo. Uskoro bi trebao početi raditi oralni kirurg u zgradi stomatologije u Puli i tu ordinaciju treba opremiti. Dr. Ivančić pojašnjava da oralnog kirurga zapošljavaju jer su proširenjem mreže ordinacija, koju je Ministarstvo usvojilo u listopadu, u Istri predviđena dva oralna kirurga, a sada radi jedan.

Stomatolog u Savičenti

Oprema se i stomatološka ambulanta u prizemlju zdravstvene stanice u Svetvinčentu, gdje je mjesto dugo bilo nepopunjeno. Građevinski radovi su gotovi, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja, a dio opreme već nabavljen i uskoro će biti raspisan natječaj za zapošljavanje stomatologa, kojih u Istri ima još nezaposlenih, jedinih iz medicinske struke. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter