2.600 pulskih poduzetnika lani iskazalo gubitak

Pula u minusu, ali visoko po primanjima (N. LAZAREVIĆ)
Pula u minusu, ali visoko po primanjima (N. LAZAREVIĆ)

Iako Pula prema broju poduzetnika spada među pet top gradova u Hrvatskoj, jedina je u 2014. godini ostvarila neto gubitak od 834 tisuće kuna, objavila je Financijska agencija. Jedino su pulski poduzetnici, njih 2.624 s 13.510 zaposlenih, iskazali neto gubitak, stoga je i pokazatelj produktivnosti po zaposlenom negativan i prosječan neto gubitak po zaposlenom u Puli iznosi 62 kune.

Na razini Hrvatske, međutim, stanje je pozitivno: pedeset tisuća poduzetnika s 830 tisuća zaposlenih ostvarili su neto dobit od 9,8 milijardi kuna. Zagreb je na prvom mjestu po svim kriterijima: ima 34.336 poduzetnika i 332.111 radnika koji su ostvarili 326,9 milijardi kuna ukupnih prihoda, te 6,8 milijardi kuna neto dobiti. Uzmemo li u obzir sve hrvatske gradove, zanimljivo je da Rovinj po neto dobiti, koja je lani iznosila 972,1 milijun kuna, slijedi Zagreb u stopu.

Adris je Rovinj

Za takve brojke u Rovinju zaslužna je Adris grupa, čiji su ukupno prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 3,1 milijardu, a prihodi od prodaje roba i usluga 2,5 milijardi kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su 21 posto i iznose 708 milijuna kuna, dok dobit prije oporezivanja iznosi 229 milijuna kuna, objavio je Adris. Ilustracije radi, na Glavnoj skupštini u siječnju ove godine iznijet je podatak da Adris dnevno u državni proračun uplaćuje više od 12 milijuna kuna, a godišnje ukupno više od četiri milijarde.

Promatramo li, međutim, pet top-gradova prema broju poduzetnika, na drugom mjestu po visini neto dobiti su poduzetnici iz Osijeka (246,6 milijuna kuna), treća je Rijeka sa 128,6 milijuna kuna, a četvrti Split koji je u plusu od 18,8 milijuna.

Vrgorac na vrhu

Od ukupno 618,8 milijardi kuna ukupnog prihoda svih hrvatskih poduzetnika, 383 milijarde, ili 61,9 posto, ostvarili su poduzetnici čije je sjedište u jednom od spomenutih pet gradova. Prema prosječnom broju zaposlenih po poduzetniku, promatrano na razini svih hrvatskih gradova, na prvom je mjestu, s 23,3 zaposlena Vrgorac u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Zagrebu je u prosjeku 9,7 zaposlenih po poduzetniku, u Osijeku 8,2, u Rijeci sedam, u Splitu 5,6, a u Puli 5,1.

Ove brojke ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta, navode u Fini. Poznato je da su sjedišta velikih javnih državnih tvrtki (HŽ, HT, Hrvatske pošte, HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode), kao i velikih trgovačkih lanaca, redom u Zagrebu, te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju upravo na razini grada koji je ujedno i županija, a ne i u drugim gradovima i županijama, u kojima se također obavlja manji ili veći dio njihovih poslovnih aktivnosti.

Prosječna plaća u Puli 4.901 kuna       

Najveća lanjska prosječna neto plaća isplaćena je u Zagrebu i iznosila je 5.685 kuna. Slijedi Pula s 4.901 kunom; Rijeka (4.776) i Split (4.440). Na posljednjem mjestu je Osijek s 4.116 kuna, što je 15,6 posto manje u odnosu na republički prosjek koji je iznosio 4.878 kuna.

U odnosu na 2013. samo su Riječani obračunali neznatno nižu plaću, dok su poduzetnici u ostala četiri grada obračunali veće plaće, a najveći rast (6 posto) bio je u Splitu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter