Zvijezda večeri - sedmogodišnja Federica iz Italije

Federica je sve zadivila svojim predivnim glasom
Federica je sve zadivila svojim predivnim glasom

Koncert "Volim Istru" se održava već osmu godinu zaredom, a ovogodišnje je izdanje održano u subotu navečer, na Dan državnosti, kada je Hrvatska igrala protiv Portugala u osmini finala Europskog nogometnog prvenstva. Premda je grad bio u znaku navijača, sav kockast, poduži je koncert ipak održan po planu, a neki od aktera zablistali su u punom sjaju.

Kako je rekla Tatjana Tomaić, organizatorica, manifestacija "Volim Istru" pripada sadržajima i programima koji su pokazali vrijednost i kontinuitet kroz kvalitetu programskog sadržaja, visoku umjetničku razinu sudionika, značajan broj suradnika i izvođača koji predstavljaju lokalne kulturne ustanove i njihov kulturni identitet, a uz veliku suradnju s Caritasom Porečke i Pulske Biskupije i njihovim aktivistima.

Uz Lidiju Percan i Zorana Tomaića, koji su ostvarili i zanimljiv duet, Marinelu, nezaobilazni pulski Studio Zaro pod vodstvom Linde Milani, najveći je dio večeri bio u znaku pjevača iz talijanske glazbene škole i skupine Gruppo Corale Musica Insieme. Nastupila je i pjevačica Manal iz Kraljevine Maroka te mlade violinistice Vera i Paula Vogel Sošić iz Njemačke. Koncertom je proslavljen Dan državnosti, ali i kulturna suradnja, budući da su protagonisti bili, osim Hrvatske, iz Italije, Njemačke i Maroka.

Uz nastupe već dobro poznatih domaćih snaga, Lidije Percan i Zorana Tomaića koji dugo i intenzivno surađuju, svima dobro poznate Marinele i pjevača iz zbora Zaro istoimenog Studia, koje nije potrebno posebno predstavljati, vrlo dobrim izvedbama predstavili su se gosti.

Male hrvatsko-njemačke violinistice Vogel-Sošić pokazale su uvježbanost, vrlo dobrim glasom i pojavom predstavila se Manal iz Maroka, no zvijezda večeri bila je sedmogodišnja Federica iz Italije, koja je sve ostavila bez daha najprije izvedbom "I will always love you", a potom čuvene napolitanske "O'surdato 'nnamurato", koju su pjevali poznati talijanski pjevači kao što je bio Claudio Villa, koji je tu pjesmo i najbolje pjevao, te potom Massimo Ranieri i Andrea Bocelli.

Ostali talijanski pjevači, zborski, individualno ili skupno, pjevali su poznate talijanske kancone, tako da je program na trenutak podsjećao na uspješne karaoke na talijanskim trgovima, ili pak na one poznate tv-emisije gdje se traži najbolji glas.

Od Theodorakisove "Un fiume amaro", koju je proslavila Iva Zanicchi, što je kod nas poznata kao "Gorka rijeka", pa sve do poznate "Sarracino", čuvene stvari od Ricchi e Poveri "Sara' perche' ti amo", "Erba di casa mia", koju je pjevao Massimo Ranieri, "Non ti scordar mai di me", "Vivimi" i niza drugih skladbi koje su bile i još uvijek su poznate zadnjih desetljeća na talijanskoj glazbenoj sceni, hitovi su se nizali do kasno navečer.

Naravno, nisu nedostajali niti strani naslovi, a na upite zašto je koncert održan upravo kada je Hrvatske igrala važnu utakmicu, rečeno je da je organiziran mjesecima unaprijed, kada se nije znalo kakav će ždrijeb imati vatreni. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter