Znate li tko su fleksitarijanci?

Ilustracija (Internet)
Ilustracija (Internet)

Znate one "vegetarijance" koji ne mogu odoljeti ćevapima ili pršutu? To su oni koji se deklariraju kao vegetarijanci, ali kada ugledaju pršut na proslavi, ne mogu stati. I kada ih pritom "podsjetite" da nisu vegetarijanci, oni tvrde suprotno. " Ne, ja sam vegetarijanac. Ne jedem meso. Pa dobro tu i tamo pršut. To je najbolje meso, a i nije baš toliko tretirano.", priča mi Mauro koji godinama živi u inozemstvu i ne može odoljeti maminoj trpezi na kojoj se uvijek nađe domaći pršut.

A kako je otac oduvijek bio "roštilj majstor", Mauro ne odolijeva ni ćevapima koji su sve samo ne domaći. Uostalom, svi znamo kolikogod ćevapi neodoljivi bili, ponekad je bolje ne znati što se nalazi u njima. I Mauro to zna, ali svejedno on će na to "Ma gledaj, to je više od hrane, to je emocija. Ćevapi su zapravo metafora veselog Balkana, pivuša, fešta. Grijeh je to ne probati.", priča on svako ljeto u dimu obiteljskog roštilja. A kada ljetna zabava prođe, uvijek se vraća u sjevernu Europu s maslinovim uljem, lavandinim maceratom i naravno - pršutom. Da podijeli s najbližima.

Zagrižena vegetarijanka koja je godinama živjela u Nizozemskoj, postala je fleksitarijanka kada se vraćala u "rodnu grudu" pa na putu prema jadranskim otocima osjetila miris janjetine. Nije mogla odoljeti. Bio je to miris i okus doma i od tada je janjetina - dozvoljena u njezinom zelenom svijetu.

Dakle, gdje svrstati one ljude koji teže vegetarijanstvu, obožavaju povrće, znaju kako je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla dobra za zdravlje, ali se ne žele odreći pršuta? Izgleda da Mauro nije izolirani slučaj.

Sve je više onih koji koketiraju s vegetarijanstvom, deklariraju se kao vegetarijanci, ali zapravo povremeno jedu meso ili ribu. To su fleksitarijanci. A neobičan naziv je kovanica dvije riječi: fleksibilno i vegetarijanstvo. Pojednostavljeno, radi se o osobama koje uglavnom jedu hranu biljnog porijekla, no povremeno i prigodno jedu i meso. Termin je nastao prije više od deset godina, a prije tri godine objavljena je i knjiga pod nazivom "Fleksitarijanska dijeta: pretežito vegetarijanski način gubitka suvišnih kilograma, poboljšanja zdravlja, prevencije bolesti i produljenja života", koju je objavila dijetetičarka Dawn Jackson Blatner. Autorica tvrdi da se nije nužno u potpunosti odreći mesa kako bi uživali u zdravstvenim blagodatima vegetarijanstva.

Prikrivenih fleksitarijanaca ima toliko puno da je čak i definicija fleksitarijanstva dospjela i u Wikipediju: pretežno vegetarijanska prehrana uz povremene iznimke zbog socijalnih ili kulturnih razloga ili zadovoljavanja nutritivnih potreba. Dakle, odabir hrane je fleksibilan, te si fleksitarijanac, primjerice, kod kuće sprema vegetarijanske obroke, ali nema ništa protiv mesa kad je u gostima ili ako jede izvan vlastitog doma. Znači, poput nekakvih pomirljivih vegetarijanaca? Baš poput Maura i hrvatske Nizozemke. Tako i u New Yorku već postoji restoran koji nudi fleksitarijanska jela, a izdane su i prve fleksitarijanske kuharice.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter