Znanstvenici: Psi osjećaju ljubav i privrženost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su neki znanstvenici tvrdili da se veza psa i vlasnika svodi na zadovoljavanje potrebe pasa za hranom i sigurnošću, novo američko istraživanje pokazuje ono što vlasnici pasa oduvijek znaju - da psi mogu osjećati ljubav i privrženost.

Znanstvenici sa sveučilišta Emory u Atlanti otkrili su da dio mozga povezan s pozitivnim osjećajima slično reagira kod psa i čovjeka, prenosi britanski list Daily Mail. Tim znanstvenika istrenirao je više od deset pasa da stoički podnesu bučnu nuklearnu magnetsku rezonanciju i da mirno sjede kako bi skener mogao snimiti jasne slike aktivnosti njihova mozga bez upotrebe sedativa. "Sada možemo početi razumijevati što pas misli umjesto da to zaključujemo iz njegova ponašanja", kaže voditelj istraživanja Gregory Berns.

Koristeći zapovijedi koje najavljuju psima davanje nagradica Berns i njegov tim pokazali su da nucleus caudate, dio mozga povezan s pozitivnim emocijama, slično reagira kod pasa i čovjeka. Nakon što su hranu psu nudile bliske osobe u drugom dijelu istraživanja analizirali su snimke mozga pasa kojima su hranu davale nepoznate osobe ili strojevi. "Kad bi se, kao što su mnogi znanstvenici ranije tvrdili, radilo o pukom davanju hrane onda bi reakcije njihova mozga bile iste bez obzira na to tko ili što im nudi hranu", kazao je Berns.

On dodaje kako se nada da će znanstvenici dokazati da nas psi vole zbog nečega što prelazi okvire hrane, odnosno zbog istih razloga zbog kojih nas drugi ljudi vole - osjećaja prijateljstva i razumijevanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter