Zlatna krema za pomlađivanje od termalne vode iz Istarskih toplica

Ivana Legović u svom proizvodnom pogonu u Buščini
Ivana Legović u svom proizvodnom pogonu u Buščini

Umažani Ivana i Roberto Legović, vlasnici tvrtke za proizvodnju profesionalne kozmetike Dermoestetik, svojoj su bogatoj kolekciji nagrada dodali još jednu – zlatnu medalju koju su osvojili na nedavno održanom Međunarodnom sajmu inovacija "IENA 2016" u Nürnbergu. Najsjajnije odličje dobili su u jakoj konkurenciji više od 700 inovacija iz 28 zemalja svijeta i to za Aqua Lift Thermal cream – kremu s termalnom vodom iz Istarskih toplica i Dermoestetikov patent sinergijske akcije fito, aroma i thalasoterapije.

Kako nam je rekla Ivana Legović, iznimno zadovoljna i ponosna na ovaj uspjeh, krema je na bazi termalne vode iz Istarskih toplica s biljnim matičnim stanicama, algama i eteričnim uljem lavande i koristi se za dubinsku regeneraciju i pomlađivanje kože lica.

I na njemačkom tržištu

- Izrazito smo sretni što smo u Hrvatsku i Istru donijeli najveću nagradu s tog sajma. Naša je inovacija već komercijalizirana, u prodaji je i upravo počinje distribucija naših proizvoda na njemačkom tržištu, veli vlasnica uspješne umaške tvrtke koju više od desetljeća uspješno vodi sa suprugom.

Legović je po struci farmaceutska laborantica koja je akademiju za kozmetologiju završila u Londonu. Njihova linija proizvoda po imenu Esensa Mediterana je prirodna profesionalna kozmetika vrhunske kvalitete, koja se proizvodi već 11 godina u mjestu Buščina nedaleko Umaga, gdje Legovići žive.

Uskoro se sele u poslovnu zonu Vidal u Novigradu, gdje je njihov novoizgrađeni, milijun eura vrijedan proizvodni pogon s laboratorijem, proizvodnom linijom, većim skladištem i prostorom za turističke posjete. Trenutno zapošljavaju 12 radnika, a s otvaranjem novog pogona imat će do deset zaposlenih više. Vlasnica ističe da je broj zaposlenih ponekad i veći ovisno o sezoni i potrebama posla.

U turističkom dijelu tog novog kompleksa otvorit će herbarij, uz ponudu prirodnih suvenira imat će i mali muzej posvećen povijesti kozmetike, dvoranu za projekcije, radionice i predavanja te prodavaonicu. Planiraju surađivati s agencijama i dovoditi grupe gostiju da vide kako se proizvodi prirodna mediteranska kozmetika, što vjeruju da će biti nova turistička ponuda u ovom kraju.

Profesionalna kozmetika

U njihovoj paleti ima oko 140 različitih, pri Ministarstvu zdravstva registriranih proizvoda za profesionalnu uporabu, ali i za kućnu njegu lica i tijela. U svom radu supružnici Legović dobro surađuju i sa svjetski priznatim istraživačkim laboratorijima iz Italije, Francuske i Švicarske. Proizvode kreme, gelove, serume, balzame, losione, ampule, kapi, šampone… Linija Esensa  Mediterana danas se koristi diljem Hrvatske u nekoliko stotina salona ljepote i 20-ak wellnessa.

Tretman Detox-Destress Lavander implementiran je u 15-ak hrvatskih wellnessa. Za njega su Legovići prije tri godine na britanskom sajmu inovacija u Londonu nagrađeni posebnom nagradom "Platina" i zlatnom medaljom. Bili su ondje najuspješniji hrvatski izlagači u konkurenciji brojnih britanskih inovacija, ali i drugih iz deset država Europe i Azije. Ove britanske iznimno važne nagrade bile su samo nastavak uspješne berbe medalja za inovacije, jer je umaški proizvod na bazi lavande iz linije Esensa Mediterana dosad osvojio zlatna odličja u SAD-u, Maleziji, Rusiji i Rumunjskoj. Legovići su 2013. godine osvojili i zlato na najvećem sajmu inovacija INPEX u Pittsburghu (SAD). Ondje su se natjecali među 800 različitih proizvoda iz cijelog svijeta u 30 kategorija. U svojoj su jedini bili zlatni, i to drugu godinu za redom, jer su 2012. na INPEX-u osvojili zlato za kremu Essential cream, u kategoriji Best Care Personal Product. Umaškoj poduzetnici jedno od dražih zlata je ono koje je dobila 2013., zajedno s titulom Prve dame inovatorstva, na zagrebačkoj INOVI.

Brojne nagrade

- Wellness tretman na bazi lavande spoj je kreativnosti i načina na koji je osmišljena sinergija prirodnih supstanci koje posložene zajedno pojačavaju učinak. Među uvjetima koji su suci na sajmovima tražili jest prisutnost na tržištu. Esensin patentirani tretman u wellnessima se koristi već osam godina, doznajemo od Legović. Treba podsjetiti i to da su 2012. godine na sajmu inovacija Bliskog istoka IIFME 2012. u Kuvajtu osvojili zlatnu medalju za kremu oko očiju Eye lifting, gdje je, k tome, umaška inovatorica proglašena i Prvom damom sajma, a još jedno zlato dodijelio joj je tad i švicarski WIPO (World Intellectual Property Organization/Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva).

- U pozadini naših proizvoda uvijek je i medicinski tretman, tj. dokazana akcija koja pospješuje opće stanje organizma. Naime, naši se proizvodi temelje na od davnina poznatom blagotvornom djelovanju mediteranskoga aromatičnog i ljekovitog bilja koje ljudi vjekovima uzgajaju. Autohtone mediteranske ljekovite biljke, meni najdražu lavandu, eterična ulja, alge koje se vade iz mora, klimatoterapija, zdrava prehrana – sve to ima Mediteran s kojim sam ja fascinirana, pojašnjava umaška poduzetnica.

Dermoestetik izvozi u zemlje bivše Jugoslavije i Italiju, sada i u Njemačku, a u pregovorima su i s distributerima u drugim državama. Njihovi su proizvodi prisutni i u poznatom talijanskom skijalištu u Cortini d'Ampezzo, tj. u nekoliko vrhunskih wellnessa luksuznih hotela, što našu sugovornicu jako veseli, jer u toj zemlji ima čak 1.250 proizvođača kozmetike.

Srebro Ivani Palčić također iz Umaga

Osim obitelji Legović, u Nürnbergu je srebro dobila još jedna Istranka, također Umažanka. Riječ je o Ivani Palčić koja je nagradu dobila za izum "R3STEP - Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja" koji spada u područje medicinske opreme koja se koristi kod ortopedskih bolesnika u ranoj postoperacijskoj fazi nakon operacije donjih ekstremiteta te služi kao povratna informacija o optimalnom opterećenju. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter