Zagreb: En primeur - kušanje mladih istarskih malvazija

Sandi Paris, Božica Marković i Nikola Benvenuti na otvorenju zagrebačkog "en primeura"
Sandi Paris, Božica Marković i Nikola Benvenuti na otvorenju zagrebačkog "en primeura"

Osigurajte si dovoljne količine na vrijeme, jer istarske malvazije iz berbe 2016. su savršene, poručio je sommelier Sandi Paris brojnim uzvanicima šestog tradicionalnog "en primeur" kušanja mladih malvazija u Kristalnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu.

Udruga Vinistra, u suradnji s Udruženjem vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, već šestu godinu priređuje ovaj događaj kušanja mladih vina, po uzoru na sličnu francusku tradiciju, a cilj je pokazati vinskim stručnjacima i profesionalcima potencijale berbe, koja još nije na tržištu, odnosno još uvijek dozrijeva u bačvama ili bocama, kako bi se kupcima - ugostiteljima ili vinskim trgovcima - olakšalo planiranje nabave ili rezervacije vina za predstojeću sezonu.

Uzvanike na otvorenju ovogodišnjeg "en primeur" kušanja mladih malvazija najprije su pozdravili predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Božica Marković, te Dinko Bilić, kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zaželjevši neka vino iz posljednje berbe samo priča svoju priču svima koji će ga kušati, te da berba 2016. bude barem jednako uspješna kao i 2015. ako ne i bolja.

Kušane 24 mlade malvazije

Osobine istarskih malvazija potom je opisao sommelier Sandi Paris, izvijestivši o kušanju 24 uzorka mladih malvazija, koje je Hrvatski sommelier klub priredio prije tjedan dana u Poreču. Paris je kušana vina podijelio u četiri podregije i zatim iznio njihove zajedničke osobine vina, koje se u nekim detaljima razlikuju. Tako su mlade malvazije iz južne Istre zlatno žute boje sa zelenim refleksima, arome su im voćno-cvjetne uz primjese začinskih nota te ih krasi ugodna svježina i trajnost okusa.

Malvazije iz zapadne Istre su pak svjetložute boje, kompleksnih aroma, u kojima prevladava voćnost, uz pojavu čak i tropskih te cvjetno-biljno-začinskih nota. Sjeverna Istra je pak dala malvazije svjetložute boje s izraženim zelenim refleksima, voćno-cvjetnim aromama te ugodnom i izraženom svježinom. Naposljetku, malvazije iz središnje Istre, koja se od ostale tri istarske podregije u sezoni vegetacije razlikovala po većoj količini oborina, odlikuje svjetložuta boja i izrazita mineralnost u okusu.

Parisovi zaključci glede vina iz cjelokupne lanjske berbe istarske malvazije su da je meteorološki to za malvaziju bila idealna godina, kroz koju je prevladavalo suho vrijeme s malo kišnih dana, ali je kiša padala baš kad je lozi to najviše trebalo.

Berba 2016. za pamćenje

Stoga je berba 2016. dala odlično grožđe, od koje je pak nastalo vino kompleksne aromatike, u kojoj prevladava voćnost, uz za malvaziju tipične arome po akaciji i bazgi, boja mu je pretežno žuto-zelena, a okus mineralan, svjež i trajan. U odnosu na hvaljenu berbu 2015. godine, malvazija iz berbe 2016. je već sada prilično dovršena i zaokružena, te pitkija uslijed nešto nižih alkohola nego lani. Ukratko, malvazija iz berbe 2016. je savršena, rezimirao je Paris.

U ovo zagrebačko kušanje mladih malvazija uključila su se čak 54 istarska vinara, što je rekord svih dosadašnjih "en primeura", istaknuo je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, otvarajući događaj i pozivajući uzvanike da s čašom u ruci krenu u kušanje i vlastito ocjenjivanje. Uz malvazije, predstavljene su i mlade žlahtine s otoka Krka.

U prvom dijelu programa kušanje je bilo namijenjeno isključivo vinskim profesionalcima, odnosno sommelierima, ugostiteljima, distributerima vina, vlasnicima vinoteka i novinarima, a u drugom je bilo potpuno otvoreno za javnost. Kušanje je proteklo uz radoznalo uspoređivanje i procjenjivanje osobina malvazija iz različitih vinarija i istarskih podregija, a odlike posljednje berbe možda najbolje ilustrira pripomena jednog od vinara da je ovo prva berba otkako se bavi vinarstvom a da u mošt nije morao apsolutno ništa intervenirati. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter