Zabavni parkovi: Veli Jože i boškarin umjesto Disneya

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesecima se u medijima najavljuje, ili čak izvještava o napredovanju priprema i radova, izgradnja i otvaranje nekoliko zabavnih, tematskih i akvaparkova u Istri. Investitori ovih nekoliko projekata u Istri vjerojatno su si dobro proračunali omjer ulaganja i moguće zarade, pa nam valja samo čekati da se najavljeni parkovi napokon izgrade.

Međutim, nakon što se izgrade, hoće li nas zadovoljiti ako u njima zateknemo uobičajenu ponudu "atrakcija" - megatobogane, roller-coastere, umjetne spilje, gravitacijske igračke, s klasičnom estetskom ikonografijom za parkove takvog tipa (malo Disneya, malo Supermana, malo Sulejmana, malo Štrumpfova, malo pirata i slično). Ili će nam biti žao što toliki novci nisu utrošeni kako bi se bar donekle na ovako atraktivan način predstavili i neki sadržaji vezani uz našu domaću, autohtonu, istarsku baštinu, povijest, legende, mitologiju, atrakcije iz stvarnog života o kojima se ne brine kako treba jer za to najčešće nema novaca?

Možemo li u takvim istarskim zabavnim parkovima popularnim Disneyevim likovima (i likovima iz drugih globalno popularnih franšiza, za čije se korištenje, valja upozoriti, plaćaju autorska prava!) suprotstaviti, primjerice, Velog Jožu, vampira Juru Granda, vile koje grade pulsku Arenu, kralja Albusa što stoluje na Učki nakon što je goloruk svladao medvjeda i orla, orača Dragonju koji je zaslužan za nastanak istarskih rijeka i Pazinske jame, i štošta drugog?

Mogu li, umjesto nordijskim runama i vilenjačkim znakovima iz "Gospodara prstenova", atrakcije u tom nekom budućem istarskom zabavnom parku biti ukrašene glagoljicom? Može li se, umjesto "Pirata s Kariba", ako već u takvom parku mora biti i neka morsko-razbojnička tema, pomorski avanturizam ilustrirati nasljeđem Histra i Liburna i replikama brodova koje istarski arheolozi svako malo nađu u podmorju?

Naravno da mogu, ali dizajnom sadržaja u zabavnim parkovima bave se najčešće profesionalne agencije čiji stručnjaci znaju do decimalnih postotaka razlučiti koliko se koja tema "troši" u svjetskim zabavnim parkovima, ali će vjerojatno jako malo znati o elementima naše lokalne ili regionalne baštine koji bi se u tim parkovima mogli atraktivno iskoristiti.

Najveće atrakcije u zabavnim parkovima uvijek su roller-coasteri ili tzv. "vlakovi smrti". Na prvi pogled rekli bismo da se u toj adrenalinskoj atrakciji nema što originalnog izmisliti - osim dizajna, i imena koji toj atrakciji daje prepoznatljivi imidž. Mislim da uopće ne bi trebalo biti teško "lokomotivu" tog vlaka smrti dizajnirati kao, recimo, glavu boškarina, vagončiće isto oblikovati zaobljeno i u bojama boškarinovog  rupa, cijelu tu stvar nazvati "Boškarin express", i evo nam atrakcije koja će se u memoriji gostiju ravnomjerno nositi i sa Star Warsima i s Godzillama i s raznim drugim imidžima sličnih vlakića u poznatim svjetskim zabavnim parkovima. (Piše Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter