Za sliku Georgie O'Keeffe 44,4 milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cvjetna slika preminule američke slikarice Georgie O'Keeffe "Jimson Weed/White Flower No 1" prodana je na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku za 44,4 milijuna dolara, što je rekord za umjetničko djelo ženske umjetnice, javlja u subotu BBC.

Sotheby's je priopćio da je ta rekordna cijena postignuta nakon žestokog nadmetanja dvoje suparnika.

Radi se o slici umjetnice koja se proslavila slikama cvijeća na velikom formatu i koje su naslikane na način kao da ih se gledalo iz velike blizine.

Slika koja je nadmašila prijašnji rekord u Sothebyi'su, rad umjetnice Joan Mitchell koji je u svibnju prodan za 11,9 milijuna dolara, prikazuje pustinjski cvijet poznat po narodnom nazivu "anđeoska trublja".

Stoljećima je korištena kao ljekovita biljka za ublažavanje astme, ali kao i analgetik tijekom operativnih zahvata i namještanja kostiju. Također izaziva snažne halucinacije i derilij, a ako se nepravilno koristi smrtonosna je.

O'Keeffe je preminula 1986. u 98. godini. "Anđeska trublja" jedno je od tri njezine slike koje su se našle na aukciji, a koje je ponudio O'Keeffe muzej u Santa Feu u Novom Meksiku.

Taj muzej čuva gotovo cijeli opus slikaričina rada, a novac od prodaje ide u akvizicijski fond muzeja. Takva praksa u SAD-u nije neuobičajena i koristi se da bi se prikupila neka druga djela umjetnika čiji opus muzeji trebaju čuvati.

O'Keeffe je u ranijoj fazi živjela i radila u New Yorku, slikajući prizore impoznantne arhitekture tog grada, a potom se preselila u državu Novi Meksiko i slikala prostrane pejsaže.

Najveću cijenu nekog umjetničkog dijela na dražbi postigao je rad irskog slikara Francisa Bacona. Djelo "Tri strudije Luciena Freuda" prošle je godine prodano za 142,4 milijuna dolara. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter