Vrhunski meni uz velika arhivska vina

S ekskluzivne vinske večere u Zagrebu
S ekskluzivne vinske večere u Zagrebu

Ekskluzivna vinska večera u kojoj su snage udružili chefovi restorana Meneghetti i Apetit City, održana je prošli tjedan u zagrebačkom restoranu Apetit City. Sva su jela bila praćena velikim vinima iz arhive vinarije Meneghetti.

Pet vrsta Meneghetti pralina

Chefovi ova dva restorana izmjenjivali su se u pripremi jela, pa su se tako na meniju našla jela Stjepana Bistričkog, chefa restorana Apetit – kremasta juha od čičoke i komorača, kao i file vepra sa sezonskim povrćem i spužvom od vrganja, te jela chefova restorana Meneghetti Bojana Vukovića i Danijele Pifar – Meneghetti beef tartar, istarski ravioli s goveđim jezikom, a za desert je poslužena "čokoladna igra" Meneghetti maslinovog ulja odnosno desert od maslinovog ulja buža, cvijeta soli, sladoleda od vanilije i ganache kreme od noir čokolade i peperoncina. Za kraj večeri gostima su poslužene čokoladne praline koje je Meneghetti razvio u suradnji s poznatom pekarnicom slastica Vilma s otoka Raba. Osim vrhunske čokolade, praline sadrže i razne Meneghetti proizvode pa je tako posluženo pet različitih vrsta – praline s leccinom i ninskim cvijetom soli, praline s istarskom bjelicom, praline od bijele čokolade s dubrovačkom malvazijom, one s merlotom te praline sa smokvom i Meneghetti konjakom. Prema najavi, sve praline će se od ove sezone naći u redovnoj ponudi restorana Meneghetti.

Boce velikog formata

Vinsku večer u Zagrebu su posebnom učinile i boce vina Meneghetti velikog formata. Osim što su zanimljive zbog svoje veličine i imena, velike boce omogućuju još bolje i kvalitetnije sazrijevanje vina u odnosu na boce standardne veličine. Na večeri su se služila arhivska vina – Meneghetti Brut 2002. iz magnum boca od 1,5l, Meneghetti White 2009. i 2010., te za kraj kao posebna atrakcija tri godišta najboljeg vina vinarije Meneghetti Red 2010., 2009. i 2008. iz boca od pet i šest litara.

Ekskluzivna večera poslužila je i za najavu ponovnog otvorenja wine hotela i restorana Meneghetti u ožujku. Ovaj mali luksuzni hotel svojim gostima pruža vrhunsku uslugu, privatnost i nezaboravni wine & dine doživljaj. Naime, restoran hotela Meneghetti na istoimenoj stanciji više nije rezerviran samo za goste hotela, već je otvorenog tipa te uz vrhunsku kuhinju i izvrsna vina nudi i ulja po kojima je Meneghetti nadaleko poznat.

- Otvoreni smo svaki dan za ručak i večeru, a budući da naš restoran može primiti maksimalno 30 gostiju, preporučujemo prethodnu najavu. Jedan smo od rijetkih hotela, odnosno restorana u Hrvatskoj koji ima svoj organski vrt u kojem uzgajamo voće i povrće koje naši chefovi koriste u pripremi jela za naše goste. A kada gosti dođu k nama, preporučila bih da se prepuste odabiru naših chefova i someliera koji će baš za njih pripremiti degustacijski meni, odnosno odabrati vina. Bit će to zaista nezaboravni wine & dine doživljaj, kaže Nina Marić, direktorica wine hotela i restorana Meneghetti.

Razmjena vrhunskih chefova

Nina Marić podsjeća da je hotel Meneghetti od 2013. član prestižne asocijacije malih luksuznih hotela i restorana Relais & Châteaux. Uz to, Bojan Vuković i Danijela Pifar, glavni chefovi restorana Meneghetti, ostvarili su u posljednje dvije godine zapažene uspjehe i rezultate pa je restoran 2014. godine prvi put s visokom ocjenom 15 ušao u priznati vodič Gault&Millau, a izdanje istog vodiča za 2015. ocijenilo je restoran s čak 16 bodova, tako da je uz restoran Monte iz Rovinja te restoran Damir i Ornela iz Novigrada ušao u top tri hrvatska restorana po izboru ovog vodiča.

Upravo na tim činjenicama Meneghetti osmišljava i planira svoje buduće projekte. Tako Nina Marić ističe da u hotelu tijekom ljeta planiraju organizirati tematske gastro evente i predstavljanja vina.

- Budući da su uz naš wine hotel i restoran Meneghetti još tri hrvatska restorana u članstvu prestižne Relais & Châteaux grupe, želja nam je da se međusobno razmjenjuju i naši kuhari, odnosno da kuhare iz ovih vrhunskih restorana dovedemo u naš hotel te da organiziramo posebne tematske večere za naše goste. Također, želimo u Hrvatsku, odnosno naš restoran dovesti i kuhare s Michelinovim zvjezdicama, što će još više obogatiti našu ponudu, kaže Nina Marić. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter