Vlasnik Arsenala kupio francusku vinariju Bonne du Martray


Američki investitor Stan Kroenke, među ostalim većinski vlasnik nogometnog kluba Arsenal, kupio je sada i većinske udjele u prestižnoj francuskoj vinariji Bonneau du Martray. Vijest je prije nekoliko dana objavljena na portalu Decanter, a ubrzo je izazvala paniku među renomiranim vinarima i vinoljupcima u Francuskoj s obzirom na to kako vinarije i vinogradi koje su se generacijama prenosile s koljena na koljeno sve češće postaju meta rasipnih milijardera. 
 
Novi dodatak vinskoj kolekciji
 
Bonneu du Martray jedna je od najpoznatijih vinarija, ne samo u Francuskoj, nego i u svijetu. Osim što su njegovali dugu tradiciju obiteljskog vinarstva, njihova vina postižu poprilično visoku cijenu koja seže i do nekoliko stotina eura. Nerijetko se spominje detalj kako su upravo njihova vina često servirana na rođendanima i 
proslavama kraljice Elizabete II na čijem su popisu omiljenih. Sama vinarija je inače smještena u Pernand Vergelessesu s nešto manjih vinograda u okolici dok je glavnina parcela smještena na poznatom Le Charlemagneu, klimatski idealnom položaju za uzgoj vinove loze. Ondje se proizvode samo Corton-Chalemagne i crveni Croton, njihova dva velika grand crua. Za Stana Kroenkea ovo nije prvi izlet u svijet vina. Jedna od elitnih kalifornijskih vinarija Screaming Eagle je također dio njegovog poslovnog carstva čija se ukupna vrijednost procjenjuje na nešto više od sedam milijardi dolara. Njegova je pak supruga Ann Walton nasljednica Wal-Mart 
bogatstva u vrijednosti od gotovo četiri milijarde dolara tako da si ovakve zasigurno nimalo jeftine poslovne izlete nesumnjivo mogu priuštiti. 
 
Francusko kulturno dobro u rukama stranaca
 
Iako je Kroenke istaknuo kako želi nastaviti njegovati vinarsku tradiciju obitelji Jean-Charlesa Le Bault de la Moriniera, mnogi lokalni zaljubljenici u vino i samu proizvodnju vina zabrinuti su jer je ovo samo jedan u nizu ulazaka stranih investitora u vlasništvo francuskih vinarija sa stoljetnim tradicijama. S jedne strane zabrinutost je u tome što velike korporacije često gledaju samo na financijske aspekte proizvodnje, a s druge brojni strahuju od tajkuna kojima vinarije s tradicijom postaju igračke i prolazni hobiji. Još u 2012. kineski je tajkun Louis Ng Chi Sing izbrojao 8 milijuna dolara za Chateu de Gevrey-Chambertin, zgradu iz 12. stoljeća s vinarijom i vinogradima od dva hektra. Prije samo dvije godine jedna od stranih grupacija isto je tako kupila luksuzni vinski posjed Clos des Lambrays za oko 130 milijuna dolara. Detalji kupnje Bonneau du Martraya nisu otkriveni no stručnjaci špekuliraju kako bi ovakav posao mogao vrijediti i preko 100 milijuna. U Francuskoj postoje dosta rigorozni zakoni i propisi o nasljeđivanju obiteljskih vinarskih posjeda kojima su cijene posljednjeg desetljeća osjetno porasle stoga će ovakve akvizicije zasigurno podići nove upitnike oko zaštite lokalne vinske proizvodnje, ali prije svega vinske kulture. (PIŠE mr. oecc. Andrea PANČUR)
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter