Vina Mate iz austrijske regije Burgenland

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U caffe - wine baru Enoteca Istriana na pulskom Forumu prošlog vikenda predstavljena su vina Mate, sedam vina austrijske regije Burgenland. Radi se o vrhunskim vinima Gurner Veltliner 2014, Sauvignon Blanc 2014, Blaufrankisch weis 2014, Zweigelt 2012, Blaufrankisch 2011, Cab Sauvignon Grand Reserve 2008 te Cuvee Maria 2005., proizvedena u Gračišću, odnosno hrvatskom selu Cogrštof gdje se i nalazi vinarija Mate obitelji Kliković čiji su preci u 16. stoljeću iz Hrvatske naselili današnje područje Gračišća.

Od crnog napravio bijelo vino

Obiteljsko poduzeće Mate spada u novu generaciju vinogradara na tom području čiji je glavni cilj proizvodnja vrhunskih vina. Kako saznajemo, na površini od osam hektara imaju izvanredne sorte - kot plava frankovka, zweitgelt, cabernet sauvignon, pinot noir, zeleni veltlinac, sauvignon blanc, muškat ottonell i malvazija. Vina Mate već su osvojila prva mjesta u austrijskim i međunarodnim natjecanjima i primljena su u "Salon austrijsko vino", najveće odlikovanje za vina u Austriji.

- Dosad smo naša vina, osim u Austriji plasirali u Kinu i Njemačku, malo u Švedsku i Švicarsku, pokazuju se interesi za Finsku, a sada i u Hrvatsku. Otkako je Hrvatska u EU-u, zainteresirani smo nešto malo plasirati u Hrvatsku, tim više jer puno hrvatskih vina dolazi u Austriju, rekao nam je osebujni vinar Mate Kliković i dodaje da je već dosta učinio za hrvatska vina u Austriji, ponajviše putem njegovih tamošnjih prijatelja vinogradara.

Naravno da je prodaja cilj, kaže nam Kliković, a plasman vina u Hrvatsku važniji mu je jer će tako više vremena provoditi u Hrvatskoj.

- Sada kad prodam dva kartona, doma odmah govorim da moram u Hrvatsku, kaže Kliković kojeg svaki dolazak u Hrvatsku iznimno veseli. Kaže da ju u svom selu najveći vinogradar, no ne veliki. Ima osam hektara od kojih uspije proizvesti oko 40.000 boca, no ionako je, kaže, najvažnija kvaliteta i u tome uspijevaju. Kaže da Austrija ima dosta stroga i utvrđena pravila proizvodnje i zahtijeva se integrirana produkcija, a zadnje vrijeme su se pravila i postrožila pa tako ne smiju špricati već sve mora biti ekološki.

Ali to je i naš interes, kaže Kliković. Najpopularnija autohtona sorta kod njih je, kaže nam dalje, zeleni veltlinac koji, veli, najviše ide, a potom sauvignon blanc. Međutim, Kliković ima svog asa u rukavu, a to je da je prvi u Austriji koji je od crnog vina napravio bijelo - Plava frankovka, bijela (samotok) zbog koje je, kako kaže, morao biti i promijenjen zakon da bi se mogla prodavati. Osim bavljenja vinogradarstva, Kliković je 27 godina bio generalni tajnik najvećeg kulturnog društva Gradišćanskih Hrvata. Radi se o KUD-u koje ima veze i s Pulom, odnosno pulskim sveučilištem s čijim predstavnicama su upravo prošlog vikenda vođeni razgovori o EU projektima na kojima se namjerava zajedno raditi.

Očuvati hrvatski identitet u Gradišću

- Zadaća mi je nekako bila očuvati hrvatski identitet u Gradišću. Stoga sam bio puno u Hrvatskoj, a u mom podrumu su me tako posjetili hrvatski predsjednici, ali i mnogi drugi, kaže nam Kliković, otkrivajući svoje druge strasti osim vina. Kao posebnost njihove berbe Kliković je istaknuo da se kod njihovih takozvanih voćnih sorti trs bere tri puta.

- Puno je posla, rukom se gleda, rukom trga. Mi ne beremo s tla, nego trgamo od gore prema dole, kaže Kliković, iznoseći još jednu specifičnost primjerice njihove plave frankovke koja najmanje tri ili četiri godine mora odstajati da ima vremena prirodno se očistiti i prirodno uzrijeti, kaže nam Kliković i dodaje da tako ima puno plave frankovke od zadnjih godina koja je još u hrastovini, ona koja je "spremna", nije mlađa od 2011. godine. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter