Vedran Marjanović Wekster u Pulskoj filmskoj tvornici

Vedran Marjanović Wekster
Vedran Marjanović Wekster

Oduvijek je želio postati redatelj. Profesionalni je fotograf, no to mu je, kao i obožavanje stripa, tek put k snimanju filmova, zasad kraćih, od kojih su poneki (ne svi) kreativni, kvalitetni i dojmljive profesionalne razine.

U takve spada ponajprije "War Movie" - stilski, zanatski i vizualno iznimno uvjerljiv petominutni film snimljen po holivudskom obrascu. Taj je film sinoć prikazan s još osam Weksterovih filmova u klupskim prostorijama Pulske filmske tvornice iznad Arene.

I za ovaj program Marko Zdravković Kunac i njegovi suradnici zaslužuju pohvale, a za ovu su prigodu uz projekcije filmova razgovarali s autorom Skypeom.

Weksterovi filmovi bogati su specijalnim efektima (ne bi bilo fer previdjeti kreativnu šminku), postižu zavidnu popularnost na internetu, a najbolje prolazi "How to survive a Zombie Apocalypse" koji se linkao po raznim portalima, a do sada ga je pogledalo više od 40-ak tisuća ljudi, što je impresivna brojka za filmaša koji je - zasad - amater u onom pravom, ljubavnom smislu pojma amaterizam.

Na jednom drugom mjestu, u prošlogodišnjem intervjuu portalu Filmovi s ruba, ovaj 32-godišnji autor kazao je da je "većina efekata u današnje vrijeme dosta jednostavna za odraditi, a najvažnije je pokušati napraviti efekt da ne izgleda otrcano i jeftino".

Wekster koristi Canonove fotoaparate (5Dmk2, 7D i 550D), kao i objektive.

U pojedinim filmovima autor je pretenciozan, flah, neki su mu filmovi duhoviti, a neki i nisu, premda to dosta nametljivo žele biti. Trenutno radi na web-seriji "True Fang" i prvom dugometražnom filmu "U sjeni mača". Nesumnjivo velika potencija, a tek treba vidjeti hoće li izgurati i takvu filmašku karijeru.

Wekster se zasad sam financira, a o hvaljenim specijalnim efektima autor kaže: "Dosta me ljudi pita kako dobijem filmski izgled na svojim uracima i većina ih misli da je to samo par klikova u kompjuteru i promjena kolorita. Takvo nešto ne postoji, jer ako nemate dobar snimak, onda vam ni bilo koji plugin neće pomoći. Da bi taj izgled bio potpun, potrebno je dobro kadrirati sve scene, paziti da nemate nekakvih stvari koje odvlače pozornost, pravilno osvijetliti scenu, imati uvjerljiv zvuk i glazbu, dobro odrađenu montažu i, naravno, uvjerljive glumce… Uglavnom, apsolutno sve što sadrži bilo koji pravi film". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter