Večeras u Areni počinje Dimensions festival

Caribou (Mladen Pobi /  CROPIX)
Caribou (Mladen Pobi / CROPIX)

Iako to ima i svoju bizarnu notu, večerašnji koncert otvaranja Dimensions festivala u pulskoj Areni bit će jedinstven po tome što će prije headlinera, kanadskog glazbenika Cariboua i njegovog benda, zadnji put nastupiti Darkside, projekt proslavljenog njujorškog producenta Nicolasa Jarra i gitariste Davea Harringtona.

Ovaj dvojac, naime, prekida suradnju i večerašnji nastup bit će im jedan od zadnjih koncerata. Tom će prilikom predstaviti jedini svoj album objavljen koncem prošle godine "Psychic", U kombinaciji elektronske glazbe i psihodeličnog rocka, na tom se ambijentalno-eksperimentalnom downtempo albumu, od osam pjesama ističe, nešto brža, mantričnija time primjerenija za lajv nastupe, pjesma "Freak, Go Home". Ne čudi stoga što su njome otvarali pojedine ovogodišnje koncerte.

Epicentar elektronske glazbe

No, glavno izvođačko ime večeras je kanadski autor indie elektroničke glazbe Caribou, poznat i po umjetničkim imenima Manitoba i Daphni, koji će u Areni nastupa s pratećim lajv bendom, a budući da će izvesti nekoliko pjesama s novog albuma "Our Love" koji izlazi za nešto više od mjesec dana, može se reći da će pulski amfiteatar večeras (uz cijenu ulaznice od 240 kuna) biti epicentar najsvježije elektronske glazbe.

Pravog imena Dan Snaith, Caribou je poznat po mijenjanju zvuka svakim novim izdanjem, objedinjujući elektronsku psihodeliju, ritmove krautrocka i bubnjeve breakbeata te stvarajući bogatu glazbenu panoramu. Nakon izlaska uspješnog albuma "Swim" 2010. godine, Caribouovi eklektični nastupi i korištenje više bubnjara te zanimljivi vizuali zaslužni su za reputaciju izvrsnog sastava uživo. Tome u prilog idu i dobre kritike iz 2012. godine, kada su nastupali kao predgrupa Radioheadu na njihovoj sjeverno-američkoj, europskoj i meksičkoj turneji. Pod imenom Daphni stvara više klupski orijentiranu plesnu glazbu, koja će se moći čuti idućih dana na tvrđavi Punta Christo.

Nekonvencionalni pristup

Večeras nastupa i 32-godišnji berlinski producent i kompozitor Nils Frahm, poznat po kombiniranju klasične i elektronske glazbe, kao i nekonvencionalnom pristupu glasoviru, sintisajzerima, moogeu i ritam mašini odnosno korištenju zastarjelih instrumenata i intimnom pristupu glazbi. Koncert u 20 sati otvara kantautor i pjevač ganskog podrijetla Kwabs (punim imenom Kwebena Sarkodee Adjepong), moderni soul autor koji spaja afričku tradiciju s utjecajima r'n'b i gospel glazbe, spajajući ih sa zvukovima elektronskog, sintetičkog soula. Ovaj 'novi Seal' izdao je početkom veljače ove godine debi album "Wrong Or Right".

Praksa koncerata otvaranja festivala u Areni prvi je put uspješno primijenjena prošlog ljeta, kada su nastupili Bonobo, Mount Kimbie, Portico Quartet i Andrew Ashong, a Bonobo je upravo audio i videosnimku s tog pulskog koncerta odabrao za svoj novi live album "The North Borders Tour", koji svjetlo dana treba ugledati već za mjesec dana. (Zoran ANGELESKI)

Večerašnja satnica u Areni

Večerašnji koncert otvorenja Dimensions festivala u Areni prenosi svjetski poznati internet projekt Boiler Room. Satnica nastupa izvođača je sljedeća:

Nils Frahm: 20.00 - 21.00

Kwabs: 21.30 - 22.15

Darkside: 22.45 - 23.45

Caribou: 00.15 - 1.30


Podijeli: Facebook Twiter