Valkira pobijedila Vikinge!

Tri najbolje ocijenjena kostima na istrakonskom cosplayu
Tri najbolje ocijenjena kostima na istrakonskom cosplayu

Atraktivna parada ili modna revija fantastičnih kostima, tzv. cosplay, označila je završnicu središnjeg dana 17. pazinske SF&F konvencije Istrakon. Nekoliko desetaka sudionika ovog kostimiranog natjecanja svojski se potrudilo izraditi svoje kostime kojima su dočarali likove iz fantastičnih svjetova žanrovske literature, filma, stripa, mitologije, ili su naprosto vlastitom kreacijom pokazali kako sami autorski zamišljaju neko biće ili lik.

Konstrukcija krila

Mnogi su se sudionici istrakonskog cosplaya držali i teme ovogodišnjeg Istrakona, skandinavske odnosno nordijske mitologije i Vikinga, pa se kroz tri konvencijska dana u prostorima pazinskog Spomen doma i oko njega moglo vidjeti mnoštvo raznolikih rogatih kaciga, mačeva, štitova i krznenih odora, na tijelima vrlo dobroćudnih i srdačno raspoloženih nositelja tih kostima i rekvizita.

Naposljetku je trebalo odabrati najbolje, pa je tako na svečanom proglašenju pobjednika cosplaya prva nagrada otišla u ruke Sare Pašić, koja je odlično dočarala lik skandinavske mitološke vile-ratnice Valkire. Na kostimu je, kako je rekla, radila nekoliko tjedana, a najviše muke, ali na kraju i zadovoljstva, donijelo joj je rješavanje problema pomične konstrukcije krila, koje je na zahtjev mnoštva radoznalih fotografa i posjetitelja konvencije koji su s njom htjeli snimiti selfie, rado i spremno širila. Sara Pašić je za svoj lik Valkire dobila i nagradu publike, a druga nagrada žirija otišla je u ruke Karin Bogdanić, koja se kostimirala u zločestog nordijskog boga Lokija, dok je treću nagradu osvojila Kristina Žilec za lik vukodlačke ratnice Cirile.

Subota je na Istrakonu bila ispunjena nizom atraktivnih igara u kojima su se tehnički i vizualno ponešto pojednostavljeno dočaravali svjetovi i vremena vikinških pohoda i pljački, ali i drugih popularnih žanrovskih konstrukata, odlično su bili posjećeni i kvizovi, kako oni specijalizirani tako i oni opće tematike, a za središnji istrakonski dan po tradiciji su sačuvana i najjača predavanja, poput onog Davora Horvatića o značaju otkrića gravitacijskih valova ili Korada Korlevića o istraživanjima svemira koja slijede nakon nedavnog "posjeta" sonde New Horizons "bivšem" planetu Plutonu.

Kako petnaesta istrakonska zbirka kratkih SF&F priča, naslovljena "Igra pričina", s 13 priča koje su napisali Mile Božičević, Maja Orešković Igrić, Adrijan Sarajlija, Aleksandar Kostjuk, Tomislav Tomašević, Ernest Sanders, Nenad Pavlović, Armin Seferović, Aleksandar Žiljak, Nataša Milić, Jelena Crnjaković, Miloš Petrik i Danijel Bogdanović, do Istrakona nije uspjela biti tiskana, izostalo je njeno uobičajeno predstavljanje, no uredništvo najavljuje da će biti predstavljena na zagrebačkom Sferakonu u svibnju.

Zmaj Istrakona

Šećer smo ostavili za kraj: tradicionalna nagrada Zmaj Istrakona, koja se dodjeljuje osobama i institucijama najzaslužnijima za imidž, kvalitetu i dugovječnost Istrakona i njegovih programa, ove je godine došla u ruke Aleksandru Žiljku, zagrebačkom piscu i ilustratoru, koji je od prve istrakonske godine redovit pazinski gost, sudjelujući i u književnim programima, ali privlačeći brojnu vjernu publiku i svojim predavanjima, ponajviše o temama vezanima uz kriptozoologiju i fantastična bića, ali i uz svjetsku povijest SF-a. "Nisam se ovome nadao, i srdačno se zahvaljujem organizatorima Istrakona, ne samo na ovoj nagradi, već i na tome što me svake godine pozivaju i time me motiviraju da svaki put obradim neku intrigantnu temu", rekao je ganuti Žiljak primajući potešku skulpturu Zmaja Istrakona. Subotnja istrakonska večer zaključena je vrućim koncertom pulskog benda CherryBombz, a poklonici fantastičnih žanrova u svim njihovim oblicima razišli su se očekujući skore ponovne susrete. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter