Uspješan prvi festival "S klobasicom u Europu"

Mario Bratulić najavio je drugi festival 'S klobasicom u Europu' (Davor ŠIŠOVIĆ)
Mario Bratulić najavio je drugi festival 'S klobasicom u Europu' (Davor ŠIŠOVIĆ)

- Prvi festival "S klobasicom u Europu" izvrsno je uspio, sa svih strana stižu nam samo pohvale, procijenili smo da ga je posjetilo oko četiri tisuće ljudi, a što je najvažnije, općinski proračun to nije koštalo ništa jer je cijeli projekt zaokružen sponzorstvima, donacijama i volonterskim radom, na čemu vam se svima srdačno zahvaljujem. Tako se načelnik Svetog Petra u Šumi, Mario Bratulić, obratio uzvanicima na, kako ga je nazvao, "zahvalnom domjenku" priređenom u seoskom turizmu u Krculima za stotinjak volontera, suradnika i partnera koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog jedinstvenog festivala.

Bio je to svojevrsni epilog prvom međunarodnom sajmu ili festivalu "S klobasicom u Europu", kojemu je jedan od povoda bila i činjenica da je Bratulić za temu svoje doktorske disertacije odabrao upravo tehnologiju proizvodnje tradicijskih istarskih kobasica, ali i stasanje lokalne proizvodnje, kojoj se nedavno uz otprije postojeću pršutarnu Jelenić pridružio još jedan registrirani objekt za proizvodnju kobasica i drugih tradicijskih suhomesnatih proizvoda, onaj obitelji Franjul. Upravo iz ovog objekta dolaze suhe kobasice koje su proglašene šampionom kvalitete na stručnom ocjenjivanju u sklopu prvog supetarskog festivala kobasica, a ohrabruje i podatak da na ocjenjivanju domaćih kobasica iz kućne proizvodnje supetarskih obitelji prosječna ocjena iz godine u godinu raste. Kao što se susjedni Tinjan etablirao kao općina istarskog pršuta, Sveti Petar u Šumi želi stasati u kraj u kojem se proizvode i promiču najbolje istarske kobasice, poentirao je Bratulić.

Bratulić je već najavio obrise sljedećeg odnosno drugog festivala i međunarodnog sajma kobasica "S klobasicom u Europu", koji bi se imao održati od 14. do 16. veljače 2014. godine. Prvog će se dana održati znanstveno-stručni skup o kobasicama i tradicijskim proizvodima, te gourmet večer kojom će se pokazati raskoš gastronomskih mogućnosti istarskih kobasica. Subota i nedjelja će biti sajmeni dani, s mnogo širim sudjelovanjem nego ove godine, i opet će jedna slavonska županija biti partner, a zainteresiranih ima više. Novost će biti, najavio je Bratulić, prvo svjetsko prvenstvo u nadivanju domaćih klobasica na bekvu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter