Uskoci sutra napadaju Labin

Uskoci napadaju Labin (foto LAE)
Uskoci napadaju Labin (foto LAE)

Jedan od važnijih događaja u povijesti Labina je slavna Noć sv. Sebastijana davne 1599. godine, kada se malobrojno stanovništvo gradića na vrhu brijega uspješno obranilo od napada Uskoka. U spomen na taj događaj Labin Art Republika već drugu godinu za redom upriličuje "Uskočke dane", prikaz povijesnog događaja koji je ove godine najavljen kao dvodnevna manifestacija, u Rapcu, večeras, 30. i Labinu, sutra, 31. srpnja.

Prvi dan ovog povijesnog spektakla održat će se u Rapcu, ali zbog najave lošeg vremena i kiše program će biti skraćen pa će tako od 20 sati viteške skupine na nekoliko lokacija na rabačkoj rivi izvesti prikaze viteških borbi i borbi s vatrom. Glumci će uz grupu kostimiranih pučana i labinskih povijesnih ličnosti pozvati turiste i stanovnike Rapca na središnje događanje koje će se održati u četvrtak, 31. srpnja, u labinskom starom gradu.

U četvrtak će program započeti u 16 sati, kada će se na Titovom trgu u starom Labinu postavljati štandovi srednjovjekovnog sajma i sajma starih zanata. U gradskoj loži od 19 sati posjetitelji mogu razgledati vojni tabor i sudjelovati na radionicama streličarstva i bacanja bodeža te vidjeti vitešku borbenu opremu. Ugostitelji u starom gradu Labinu za ovu će prigodu svoju gastroponudu obogatiti drevnim jelima i pićima.

U smiraj dana svečano će se postrojiti viteške skupine "Družba vitezova Zlatnog kaleža" iz Donje Stubice, "Beli Volk" iz Slovenije, "Kliški Uskoci" iz Klisa te domaći ratnici i pučani. Od 21 sat najvještiji vitezovi demonstrirat će svoje borbene sposobnosti u viteškim duelima, a srednjovjekovna plesna skupina Kontea prikazat će kako se plesalo i zabavljalo u 16. stoljeću.

Najatraktivniji događaj večeri započet će oko 22 sata - prikaz Uskočke bitke, u kojoj će sudjelovati više od 60 kostimiranih sudionika koji će na autohtonim lokacijama ispred gradske lože i zidina starog Labina uprizoriti obranu grada u Noći sv. Sebastijana 1599. godine.

Po završetku bitke program će se nastaviti uz uvijek atraktivne viteške borbe vatrom, a nakon njih slijedi zabava uz srednjovjekovne plesove Kontee i nastup labinskog etheral neo-folk benda Loell Duinn.

- Hoće li prevrtljivo vrijeme, potpuno neuobičajeno za srpanj, dopustiti odigravanje povijesnog spektakla, još je uvijek nemoguće s potpunom točnošću predvidjeti. No, svi koji se u četvrtak, 31. srpnja u večernjim satima zateknu u labinskom starom gradu svakako će doživjeti atmosferu s kraja 16. stoljeća, iz vremena kada su Labinjani svojom odlučnošću i mudrošću uspjeli obraniti grad od naleta višestruko nadmoćnog protivnika, poručuju iz Labin Art Republike. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter