Umro Dylanov "Hurricane" Carter

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rubin "Hurricane" Carter, američki boksač nepravedno osuđen za trostruko ubojstvo koji je postao simbol nepravde pošto je Bob Dylan o njemu napisao pjesmu, umro je u nedjelju u Torontu u 76. godini, prenose agencije.
 
Afroamerikanac Carter osuđen je za ubojstvo trojice bijelaca i proveo je gotovo 20 godina u zatvoru, prije nego je 1985. oslobođen pošto je savezni sud poništio prethodnu presudu ocijenivši da Carter nije imao pošteno suđenje.
 
Bob Dylan napisao je pjesmu "Hurricane" o Carterovu životu koja je postala jedna od najpoznatijih "protestnih pjesama" pokreta za ljudska prava sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama.
 
Carterov je život također nadahnuo film redatelja Normana Jewisona "Hurrican Carter" iz 1999. s Danzelom Washingtonom koji je za tu ulogu nagrađen Zlatnim globusom i nominiran za Oscara, prenosi AFP.
 
Rubin Carter je osuđen dva puta, 1967. i 1976. za ubojstvo trojice bijelaca u jednom baru u New Jerseyu 1966.
 
Carter je oslobođen iz zatvora 1985., nakon više od 19 godina, kada je jedan savezni sudac poništio presudu ocijenivši da je rasistička. Uhićenjem je prekinuta njegova karijera boksača.
 
Carter je umro od raka prostate, rekao je za medije njegov predstavnik. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter