Umijeće života: Veza na daljinu


Poštovana psihologinjo,

Imam 28 godina, a u vezi sam 11 godina. No, posljednje četiri godine, veza je na daljinu. Želim Vam ispričati nešto što se dogodilo ljetos. Zajednički prijatelj mi se udvarao, a nakon što je bio vrlo uporan, ja sam popustila. Počeli smo se viđati skrivećki, naš je odnos bio vrlo strastven, posvetio mi je puno pažnje, poruka, željeli smo stalno biti zajedno. Nakon ljeta, otputovala sam u grad u kojem živim i sada. On je nestao, nije se nikad javio, pokušala sam mu poslati kakvu poruku - na koje mi je ispočetka odgovarao hladno, a zatim je rekao da među nama nije moglo ništa biti jer da je cjelokupna situacija bila vrlo komplicirana od samog početka. Nedavno sam bila u posjetu kod svojih, slučajno sam ga srela. Poslala sam mu poruku da se sretnemo i porazgovaramo, a on nije uopće odgovorio. Potpuna je tišina, a ja ne mogu prestati misliti na njega. Jako sam razočarana što sam prevarila osobu koja me uvijek voljela s nekim kojemu nisam značila ništa. Zašto sam se dovela u tu situaciju?

Jako sam razočarana.

Poštovana,

Vjerujem da nije jednostavno živjeti u vezi na daljinu, jer ponekad nam se može činiti da ima više poteškoća nego mogućnosti. Istina je da stara poslovica "daleko od očiju, daleko od srca" u današnje vrijeme više nije pravilo, ali vrijeme utječe na razvoj i kvalitetu same veze. Napisala ste da živite u toj vezi već četiri godine. Kakve ste planove imali Vaš partner i Vi o vezi kad ste počeli živjeti tako udaljeni? Koja pitanja i uzajamna očekivanja ste imali? Da li ste bili jasni i iskreni jedan prema drugome? Udaljenost sigurno stavlja u iskušenje i najstabilniju vezu. Mislim da prevara ima neko značenje za Vas i da je ono povezano s percepcijom o Vašoj vezi. Značenje je možda potreba koja se u Vama javlja, za pažnjom, za blizinom. Ono što osjećate i sama prema sebi reflektira se i na vezu odnosno na ideju koju o njoj imate, bez obzira na to što je na daljinu. Skrećem Vam na to pozornost, ne zbog toga što želim umanjiti važnost ponašanja, već kako bih Vam pomogla da pronađete smisao i da razmislite - sad i ovdje. Mislite li o tome porazgovarati s dečkom? Napisali ste mi da se osjećate loše jer ste prevarili nekog tko Vas je volio, a Vi - kakvi su vaši osjećaji prema njemu?

 

Poštovana psihologinjo,

U mnogim razgovorima navodi se da je netko psihički poremećen. Volio bi znati što to znači i kako se mogu takve osobe prepoznati.

Poštovani,

Pod psihičkim poremećajima se stručno smatraju poremećaji mentalnog, psihičkog, zdravlja te su isti klasificirani po DSM sustavu. Iako se pod psihičkim poremećajem može definirati sve što, na neki način, odskače od uobičajenog ili normalnog, do te mjere da predstavlja smetnju jer je kao ponašanje ili simptom neadekvatan situaciji. Uzroci mogu biti mnogobrojni, od nasljednih pa do posljedica traume i/ili utjecaja sredine. Korištenjem etikete psihički poremećaj aktiviramo niz stereotipa oko različitosti. Osobe oboljele od psihičkih poremećaja su osobe koje imaju pravo na priliku, te dužni smo, vlastitim moralom i etikom, educirati se i potruditi upoznati sugovornika. Suditi knjigu prema koricama nije nikoga dovelo do pozitivnog kraja. (Luana Poleis)


Podijeli: Facebook Twiter