Umijeće života: Teškoće u komuniciranju s dečkom

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Dobar dan,

Redovito čitam Vašu rubriku i odlučila sam i sama pisati. Malo se stidim jer je jedan od mojih problema ljubavne prirode i ne želim ispasti djetinjasta. Kakogod, već sam počela pisati pa se želim i predstaviti.

Imam 19 godina i 2 sam mjeseca u vezi s dečkom koji je od mene stariji tri godine. On je super dečko, društven i pričljiv. Razumije me i pokušava upoznati. Problem je u tome što sam ja jako zatvoren tip osobe i imam problem s komunikacijom. Ne mogu se opustiti dok sam s njim i već sam mu dopustila više nego što sam trebala ili osjećala. Treba mi puno vremena da se potpuno opustim i budem onakva kakva jesam i da imam potpuno povjerenje u njega. Ja razumijem da on ima neke potrebe koje mu ja ne mogu pružiti neko vrijeme, ali ne znam koliko ima on razumijevanja za mene. Znam da ćete mi reći da trebam razgovarati s njime, ali što se tiče takvih razgovora ja sam stvarno nesposobna. Voljela bih da nisam ovako komplicirana kakva jesam i da nemam problema sa prisnosti sa drugim osobama, ali ne mogu ići protiv sebe tako da umjesto da uživam ja sam frustrirana. Stvarno ne znam kako da si pomognem. Ovo sam uspjela napisat ali o tome ne mogu s nikime pričati.

Možete li mi Vi dati neki savjet? Hvala!

Maja

 

Draga Maja,

Ponekad nam nije lako biti među ljudima, čini nam se da nas nitko ne može shvatiti niti da se sa njima možemo na neki uspješni način sporazumjeti. Prije svega, želim Vam reći da to nije ništa čudno ili neprihvatljivo, te da svatko od nas reagira na različite načine - u različitim situacijama. Isto tako, potpuno je normalno, i zanimljivo, da nismo svi jednako otvoreni i komunikativni. Neki ljudi vole sigurne situacije, u kojima mogu kontrolirati svoje (i donekle tuđe) ponašanje a drugi nemaju problema sa snalaženjem u potpuno novim situacijama i shvaćaju život kao pustolovinu.

Dobro ste primijetili da bih ja, prije svega, preporučila da porazgovarate s Vašim dečkom. Svako upoznavanje, odnosno veza, rezultat je obostrane želje i zainteresiranosti. U svakom odnosu mi smo dužni, prema samima sebi, zacrtati granice koje ne želimo prijeći. Granice se mogu odnositi na ono što želimo i ne želimo učiniti. Ne smijemo se loše osjećati i činiti nešto što nam nije ugodno kako bi udovoljili drugima, pogotovo ako se radi o vezi koja je, pretpostavljam, temeljena na iskrenim osjećajima.

Veza je sinonim za recipročne osjećaje povjerenja, sigurnosti, razumijevanja, poštovanja, kompromisa i ljubavi između dvije osobe. Morate razjasniti situaciju, kako Vaša sramežljivost ne bila prepreka za vezu, ali i za Vas kao osobu koja raste i se mijenja. Pomislite na posljedice, i kako bi za neke moglo biti prekasno da se poništi ono što ih je uzrokovalo.

 

Poštovana,

Majka sam dvogodišnjeg djeteta, i kako se bliži jesen i zima sve sam više zabrinuta kako ćemo provoditi vrijeme s njim. Kako mogu kvalitetno iskoristiti boravak u kući? Otac i ja smo odlučili da ne pohađa jaslice jer je još premali, a ja radim samo na pola radnog vremena. Kad radim čuva ga moja mama. Želim mu pružiti najbolje, pa Vas molim za savjet da kad krene u vrtić bude kao i druga djeca. Hvala!

 

Poštovana,

Najbitnije je posvetiti se interesima djeteta. On je u stalnom ciklusu razvoja, i njegovi se interesi mijenjaju kroz različita razdoblja. Ponudite različite sadržaje, od likovnog materijala kao pastele ili tempere kroz igru bojama i crtanje prstima. Na taj način stimulirate okulomotoriku. Djeca u toj dobi vole se igrati sa vodom, možete u nekoliko posuda mu dopustiti da prelijeva. Neka Vam pomogne u svakodnevnim kućnim poslovima. Čitajte mu, i razgovarajte s njim. Kadgod možete, iskoristite vrijeme da svakodnevne činjenice i situacije koristite za učenje. Što je još bitnije, zajedno se zabavite! Jedino tako će svako učenje biti uspješno.


Podijeli: Facebook Twiter