Umijeće života: Osamljenost nakon razvoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana Luana,

ja sam vrlo nesretna osoba. Imam 53 godine, i cijeli sam život proveo u zadovoljavanju tuđih potreba. Nakon više od 20 godina braka razveo sam se od svoje supruge jer sam shvatio da me samo financijski iskorištavala, dok je cijelo vrijeme imala ljubavnika. Osjećao sam se izigrano i prevareno. Nakon prvog zadovoljstva što sam konačno učinio nešto za sebe, sve je to polako se smirilo i prešlo u rutinu. Imam kćerku jedinicu koja danas ima 19 godina i uspješna je studentica. Najviše me boli što me krivi za razvod braka i ne mogu uspostaviti nikakav konkretan odnos sa njom. To me jako boli, i zbog toga sam nesretan. Ona je sve što imam, ali znam koliko je povezana s majkom i ne želim je razočarati istinom. Nemam više prijatelja jer su svi polako nestajali tijekom razvoda. Nemam rodbine, nemam nikog. Imam samo svoj posao, ali nemam društva ni na radnom mjestu jer obavljam prilično samotnjačku djelatnost. Je li uopće moguće da osoba poput mene bude opet sretna?

Poštovani,

nikad nije jednostavno i lako nositi se sa samoćom. Pohvalno je da ste nakon dugogodišnjeg braka pokazali samopoštovanje i zatražili razvod. Međutim, razlozi takvog ponašanja Vaše supruge vjerojatno leže u samoj prošlosti vašeg odnosa. Neke svoje karakterne crte ne možemo izbrisati ili mijenjati magičnim štapićem, ali možemo svakodnevno učiniti male stvari kako bi imali bolji i kvalitetniji život. Od vašeg braka ipak je ostao plod jedne ljubavi. Vezani ste za kćerku i zato je ne želite razočarati. Međutim iako je vrlo lijepo što se za nju brinete, ona je dovoljno odrasla osoba koja ima pravo znati istinu. Morate joj objasniti što se dogodilo između njezinih roditelja jer ćete joj tako pomoći da u svojoj budućnosti ne učini sličnu grešku. Razgovarajte s njom, i pustite joj vremena da razmisli o svemu tome. Na početku Vam neće posve vjerovati, i mogla bi biti ljuta na Vas. Imajte na umu da je to samo faza u kojoj ona mora potražiti odgovore i istine. Iskrenost vas, na kraju, može samo približiti i produbiti vaš odnos. Što se tiče Vaše samoće i depresije, nemojte očekivati da će netko pokucati na Vaša vrata i pozvati Vas na neko druženje. Budite taj koji će učiniti prvi korak. Nazovite starog prijatelja, to što se nije javio ne mora značiti da ne možete ponovno se družiti i izaći zajedno. Udomite kućnog ljubimca koji će Vas primorati na izlazak, a zahvaljujući njemu možete sklopiti nova prijateljstva. Šetnje i boravak na zraku zvuče kao idealan početak, jer za sreću u životu nikad nije prekasno. Ona je u nama i oko nas, moramo je samo znati prepoznati!

Poštovana psihologinjo,

zovem se Klara, imam 37 godina. Majka sam dvoje prekrasne djece i živim u skladnom braku. Radim posao koji me ispunjava, ali često na posao dolazim neispavana ili loše raspoložena zbog nesanice. Naime, od svoje 17 godine, prati me ta poteškoća. Vrlo teško se opuštam a samim time i padam u san. Nakon što legnem u krevet ne mogu zaspati narednih par sati. Isprobala sam sve narodne tehnike, kao brojanje ovaca i slično, ali nije pomoglo. Što bi, po Vama, mogla još učiniti? Hvala

Draga Klara,

nesanica je sve češći problem koji pogađa različite dobne skupine, i postoje različiti razlozi pojave takvih smetnji. Navela ste da to traje već veliki niz godina, preporučila bih Vam da obavite prije svega neurološki pregled kod specijaliste. Neurolog će provjeriti moguću prisutnost poremećaja na neurološkoj razini. Ukoliko pregledom ustanovite da je sve u redu, bilo bi dobro ispitati postoje li opravdani, ili skriveni, razlozi koji Vam otežavaju san i spavanje. Možete upisati neki tečaj relaksacije, ili isprobati terapiju plesom i pokretom. Može Vam poslužiti za upoznavanje vlastitog tijela ali i kao opuštajuća metoda u kojoj se možete riješiti nakupljenog stresa.

 


Podijeli: Facebook Twiter