Umijeće života: Neposluh, ljubav i granice

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Piše mr. sc. Luana Poleis, terapeutkinja i savjetnica za osobni razvoj

Poštovana psihologinjo,

majka sam budućeg školarca, a on što me muči jest upravo to što se u nekim situacijama ponaša vrlo ružno i neka ponašanja ne odobravam. Mislim da je on dijete te da naš odnos mora biti vrlo jasan. Otac se ne slaže, jer smatra da moramo više razgovarati, dok ja zauzimam stav da on mora odrasti i steći pravo da ga saslušamo i uvažimo. Kad se muž ne složi sa mnom, pogotovo ispred sina, ja se osjećam loše i gubim autoritet kao roditelj. Što je ispravno, uopće?

Poštovana,

u odnosu s našom djecom pridati pažnju njihovim razmišljanjima i željama ne znači da se nužno moraju kao takvi prihvatiti ili dolaziti u neki kompromis, ako je roditeljsko uvjerenje i stav da je taj zahtjev opasan ili pogrešan. Za djetetov odgoj vrlo je bitno dati pozornost djetetovom razmišljanju te mu time dati to znanja da ima pravo imati svoje mišljenje, ali i dužnost da uvažava tuđe kao što odrasli uvažavaju njegovo. Mnogi roditelji žele djeci prenijeti kao ekskluzivnu poruku da su voljeni, ostavljajući po strani red i granice odgoja, djeci preko potrebna za razvijanje osjećaja sigurnosti. Pitanje koje se često nameće u roditeljstvu je upravo kakve granice trebaju naša djeca? Kvalitetna komunikacija i redoviti rad sa djecom je temelj kvalitetnog odnosa. Od malih nogu počinje se prilagodbom njegovim potrebama i načinima na koje on vidi svijet. Jezik koji koristimo mora biti jednostavan, ali ozbiljan. Tepanje je slatko, ponekad spontano zbog navale emocija prema djetetu iako je preporučljivo samo u nježnim situacijama. Tepanje ne može biti jezični obrazac kojeg ćete koristiti za komunikaciju s djetetom u svakodnevnom životu. Kako biste se vi osjećali da netko sa vama razgovara na posve djetinjast način? Zahvaljujući ozbiljnom jeziku i komunikaciji dijete će stvoriti osjećaj da ga shvaćate ozbiljno što je funkcionalno kada mora prihvatiti ponašanje koje mora ispraviti. Kada uspijemo shvatiti kako izgledaju stvari i događaji u očima djece, možemo ga bolje upoznati kao osobu. Uložiti napor da razumijemo kroz što prolazi naše dijete može imati kao drugi efekt da se prisjetimo događaja koji su bili značajni, a možda smo ih zaboravili, iz vlastitog djetinjstva i tako uvidjeti njihovo značenje i ulogu u formiranju vlastite osobnosti i pogledu na svijet. To je dobar način da potičemo rast vlastite, a samim time i djetetove, empatije.

Empatija je jednostavno rečeno mogućnost da se stavimo u tuđu kožu, odnosno da razvijemo razumijevanje i suosjećanje prema tuđim emotivnim stanjima i potrebama. Kao roditelji moramo biti svjesni koliko smo bitni vlastitoj djeci. Kada osjete naše neodobravanje postaju nesigurni u vlastitom razmišljanju. Tada više ne zna što bi mislio: ono što mu se činilo ispravnim, sada izgleda pogrešno. Obzirom na ranu dob treba vremena da može sagledati problem iz različitih perspektiva i zbog toga postaje zbunjen. Također, u pojedinim slučajevima iako možemo razumjeti i uvažiti razloge zbog kojih se ponašao na određeni način ne moramo odobriti njegovo ponašanje. To nije manjak ljubavi, to je održavanje dosljednosti i iskrenog odnosa koji je prijeko potreban da bi se održao kvalitetan odnos i komunikacija. Ako je dijete sigurno u našu dobru namjeru, uspjet će prihvatiti naše vodstvo, u ulozi roditelja, s pozitivnim stavom. Može mu se i ne svidjeti roditeljski prigovor, a da ne razvije osjećaj poraženosti i straha, što će rezultirati time da će izmijeniti ponašanje kako bi zadržao roditeljsko povjerenje. Time se gradi poštovanje kojeg, jednom kada ga dijete upozna i osjeti, želi zadržati, jer mu to definira granice unutar kojih se osjeća sigurno, prihvaćeno, uvaženo i voljeno. Siguran roditelj je roditelj koji ne smatra da njegov autoritet postaje upitan zbog izoliranog ponašanja njegovog djeteta. Ne postoji priručnik o roditeljstvu, poslušajte svoj instinkt, pitajte, slušajte i uvažavajte djetetove i svoje potrebe. Biti roditelj je uloga koja može obogatiti Vaš život, bitno je uvijek raditi na njoj kako bi ona bila funkcionalna kako za Vas, kao roditelja, tako i za Vaše dijete.


Podijeli: Facebook Twiter