Umijeće života: Fatalna privlačnost

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Piše mr. sc. Luana Poleis, terapeutkinja i savjetnica za osobni razvoj

Poštovana psihologinjo,

čitam Vaš blog i rubriku te sam odlučila na ovaj način tražiti Vaše mišljenje. Ja sam žena, u punim četrdesetima, udana sam za 15 godina starijeg muškarca i imamo kćer od 6 godina. Kad mi je bilo dvadeset upoznala sam ljubav svog života, tada mi je bio šef. Zaljubili smo se na prvi pogled, on deset godina stariji od mene, bio je u vezi, šašav i okružen djevojkama iako fizički nije bio toliko atraktivan. Iz različitih okolnosti, iako se on u međuvremenu oženio, ostali smo u tajnoj vezi punih sedam godina. Ostavio me zbog moje najbolje prijateljice, koja je onda ostavila njega. Tada me ponovno pokušao kontaktirati, ali ja sam bila u vezi sa sadašnjim mužem i ludo zaljubljena. Iako sam u braku, imamo prekrasnu kćer, osjećam da je moje srce još uvijek njegovo. Slučajno smo se sreli nakon nekoliko godina i, ne znam šta mi je došlo, prevarila  sam supruga. Muž o tome ništa ne zna, a ja si ne mogu objasniti kako sam si to dozvolila. Još gore, ne mogu ga izbaciti iz misli. Što ja to radim? Zašto ja to radim? Šta da sada učinim?

R. S.

Poštovana R. S.,

čitajući Vaš mail prenijeli ste mi osjećaj nesigurnosti i straha od donošenja pogrešne odluke. Čini mi se da ste vrlo ambivalentni, možda jer ste pisali u trenutku zanosa. Očito je da osjećate veliku povezanost sa tim muškarcem. Teško je objasniti razloge zbog kojih je to tako. Uzeti se, pustiti, udaljiti i ponovno se pronaći kao svojevrsni magnet koji mijenja polaritet kada se odlučite prepustiti. Ono što bih Vas pitala je: što vas povezuje nekad kao danas? Preispitivati svoj život sada, u kojem imate supruga i dijete, koji smisao ima za Vas? Koliko je to preispitivanje povezano s njegovim povratkom? Koliko možete vjerovati njemu, ali i sebi? Ne mogu, niti želim, odgovoriti direktno na Vaša pitanja. Odgovor leži u Vama samima. Zbog čega Vam je potrebno sada vratiti se u tu vezu? Postoji li nešto što Vam nedostaje? Kroz sve ove godine, skupili ste puno iskustva i naučili iz njih. Koliko to sada može izgledati teško, uzmite vremena za sebe i promislite o svojim potrebama i odlukama. Što želite za sebe?

 

Dobar dan psihologinjo,

nadam se da mi možete pomoći. Nakon teškog razdoblja u mom životu (depresija) počeo sam ponovno živjeti (iako još katkad osjećam anksioznost to nije ništa ozbiljno u odnosu na ranije). Kad sam bio loše, spavati je bilo nemoguće. Najviše je problema bilo kad sam morao zaspati, a često sam se i budio. Spavao bih kratko, svega nekoliko sati. Neočekivano, promjena je došla brzo. Sada spavam puno i jako dobro. Idem spavati oko ponoći budim se na silu u 11 sati ujutro. Teško otvaram oči i rijetko se sjećam sna. Ponekad su to ugodna sjećanja, a ponekad manje. Trenutno nemam stalno zaposlenje, pomažem majci u obavljanju kućanskih poslova koje ona ne može ili ne stigne. Neki su mi rekli da može biti da izbjegavam suočiti se sa stvarnošću, ali mislim da nije tako.

Hvala

Poštovani,

depresija je vrlo učestala bolest. Vrlo je važno prepoznati je i suočiti se s njom. Prema istraživanjima čak 15 do 20 posto populacije, u većini slučajeva žene, pogođene su tim emocionalnim poremećajem. Depresija se može manifestirati na različite načine. U Vašem slučaju, moguće je, da ste u periodu nesanice poremetili ritam spavanja. Moguće je, također, da ne vidite valjani razlog zbog kojeg bi trebali ustati ujutro. Depresija ima različite simptome. Mnogi je karakteriziraju kao tužno, usamljeno ili bezvoljno raspoloženje. Sve su to moguće nijanse u depresiji. Najbolje je razumjeti što to osjećate i koji su razlozi za promjenu, odnosno kakvu promjenu želite. Jedini cilj koji želimo osvojiti jest onaj koji za nas ima smisla. Teorije su vrlo raširene, a pravu istinu znamo samo mi i osobe koje su nam bliske. Možete porazgovarati sa stručnom osobom ako Vam je to potrebno. Kad radimo za sebe, uvijek smo na dobrom putu.


Podijeli: Facebook Twiter