Umaško ljeto - od klasike do bluesa

Na UmaGObluesu nastupa Ian Siegal (T. TIDIĆ)
Na UmaGObluesu nastupa Ian Siegal (T. TIDIĆ)

Zamjenik gradonačelnika Niko Čančarević, ravnateljica POU "Ante Babić" Sanja Benčić, predsjednik udruge Umagoloud Vladimir Brajan, te njegovog zamjenik Neven Jurjak predstavili su ovogodišnji ljetni kulturno-umjetnički program. Umago Classica, U srcu ljeta i UmaGoBlues čine ovogodišnji ljetni program, namijenjen široj publici gdje će svatko pronaći nešto za sebe. Građani i turisti  moći će uživati u zaista širokom spektru manifestacija, koje će obilježiti ovogodišnje Umaško ljeto.

Poseban naglasak ovim događajima daje se iz razloga što će oni proširiti kulturno-zabavni program u Umagu te doprinijeti tome da se posjetitelji i turisti osjećaju dobrodošlima. Ravnateljica POU Sanja Benčić predstavila je Umago Classicu i U srcu ljeta, koji će se održati tijekom srpnja i kolovoza. Umago Classica promovira klasičnu glazbu, a koncerti se odvijaju u Župnoj crkvi, s početkom u 21 sat.

Umago Classic

Otvorenje je 29. srpnja uz ansambl Cantus. Program ovogodišnjeg Umago Classic neće biti u potpunosti klasičan, stoga će se neki koncerti odvijati na Trgu slobode. Ove godine će osim ansambla Cantus nastupati i ansambl Acustic project, Zagrebački ansambl flauta, Zagrebački kvartet, Percussion expression: Francesco Mazzoleni i Gregor Horvat. Ova se manifestacija zatvara 28. kolovoza koncertom gitarista Viktora Vidovića i flautistice Ivane Zahirović.

Manifestacija U srcu ljeta ove će godine ugostiti različite glazbenike, kako profesionalce, tako i amaterske skupine s lokalnih područja, različitih žanrova. U sklopu ove manifestacije održati će se Dani ruskog filma i Umago fashion.

Predsjednik udruge Umagoloud, Vladimir Brajan, predstavio je ovogodišnji, šesti po redu UmaGoBlues festival, koji je već nakon prve godine zauzeo značajno mjesto u kalendaru događanja Grada Umaga, a po pisanim i usmenim pohvalama sudionika, medija i publike zasluženo je uvršten na sam vrh blues događaja u Hrvatskoj. Ovaj glazbeni i umjetnički festival održati će se od 10. do 12. srpnja na različitim lokacijama grada.

Velika svjetska blues imena će također sudjelovati u raznim radionicama i jam sessionima, koji će biti besplatni i dostupni svim zainteresiranim. Nakon Blues morning coffee, jutarnje blues kave u umaškim kafićima, te nakon popodnevnih radionica, program će se preseliti na Trg Slobode na kojem će uz mlade blues izvođače nastupati i renomirani glazbenici.

Gastro point

Organizatori su se pobrinuli i za Gastro point pod nazivom Taste the best, na kojem će posjetitelji moći, osim u glazbi, uživati i u istarskoj hrani te vrhunskim vinima. Nakon koncerata na trgu, za one nezasitne dobre glazbe, program se seli na pozornicu American bara gdje će i dalje moći uživati. Na ovogodišnjem festivalu nastupati će: Ian Siegal, Laurence Jones, Michael Roach, Johnny Mars, Delta Blues Gang, Sanjin ''Machingun'' Banić, Wrong Business, The Blue Point, Marko Jovanović, The Bayou Side, The Gamblers i ostali.

Važno je istaknuti kako je UmaGoBlues postao član udruženja Mediteranean Blues Festival Network (MBF), kojeg sačinjavaju osam renomiranih blues festivala s Mediterana. Ova manifestacija posjetiteljima garantira odličnu zabavu, ugodnu atmosferu i kvalitetnu glazbu, čiji će ljubitelji moći uživati u zvukovima bluesa do kasno u noći.

Osim ovih manifestacija, ovo će se ljeto na umaškoj obali održati izložba Hrvatska iz zraka, snimke rađene za potrebe National Geographica, izjavio je Čančarević. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter