Ulogu pop kulture preuzele društvene mreže

Edi Maružin, Sven Semenčić i Robert Pauletta u Galeriji Poola (Manuel ANGELINI)
Edi Maružin, Sven Semenčić i Robert Pauletta u Galeriji Poola (Manuel ANGELINI)

U pulskoj Galeriji Poola održana je diskusija na temu "Pop glazba/ dominantan jezik suvremene popularne kulture" u sklopu programa koji ima želju njegovati kulturu dijaloga i razgovora, govorenja i surfanja, polemiziranja i života. U raspravi su sudjelovali Edi Maružin, Robert Pauletta te autor ove panel-diskusije Sven Semenčić koji je odmah razdvojio pojam pop glazbe od popularne glazbe. Termin popularna glazba koristi se od kraja 19. stoljeća kada se dokida razlika između "visoke" i "niske" kulture. Objasnio je da se pop glazba nameće kao jezik popularne kulture, a njen dio su i cajke, u širem obliku.

"Najpuštanija" i najslušanija

"Pop kultura diktira što će vaš sin slušati ili što će vaša kći obući i što je cool", kazao je Semenčić i dodao da su njenu ulogu danas preuzele društvene mreže pa i reality showovi.

Kao dobru stranu rock 'n' rolla Pauletta ističe da je razbio generacijske granice, a negativna strana je što smo došli do cajki. Istaknuo je i da su mnogi poznati glazbenici od Lennona, Bowieja, Byrnea i drugih išli u škole primijenjenih umjetnosti zbog čega je Britaniji stalo da održava takve škole jer ulaganje u njih daje kvalitetu.

- Po meni, otkad je glazbe, postoji popularna i "visoka"… Uvijek je postojala glazba koja je podilazila najširim masama pa uvijek netko iz visoke umjetnosti pronađe način kako da sudjeluje u pop kulturi i na neki je način oplemeni, kazao je Maružin. Dodaje da "umjetnička pravila od jučer ne vrijede danas". On je nekad jako dobro poznavao scenu, a danas, kaže, ne pozna 60 posto imena jer su mediji toliko to "razvodnili". "Uvijek elitna klasa diktira što će se slušati. Najviše me živcira kada kažu koja je najslušanija pjesma na radiju ove godine. Nemojte me j… Postavite pitanje koja je najpuštanija jer ona je i najslušanija, jer znači da to netko dirigira", kaže Maružin.

Elitistička kultura

- Ono što je najbolje u pop glazbi možda nije imalo sreće da postane i najpopularnije, ali je bilo utjecajno i utjecalo na daljnje generacije, konstatirao je Semenčić. "Pop glazba je u jako kratkom razdoblju prošla put od početka do postmoderne. Moja teza je da je danas najbolja muzika nego što je ikada bila, samo je treba naći."

- Iz vašeg izlaganja shvatio sam da postoje dvije vrste kulture - elitistička i pop, a zanima me u kojem trenutku se rodila elitistička kultura?, zapitao je iz publike Bojan Šumonja.

- Po meni, odmah na početku, kada su imali dva udarca, jer su postojale dvije grupe koje su uživale u različitim estetikama, kazao je Maružin.

- Visoka, građanska kultura nastaje u Italiji za vrijeme renesanse. Visoka kultura zahtijeva određenu vrstu obrazovanja, objasnio je Pauletta.

- Hoćete reći da je pop kultura ustvari komercijalna kultura?, zapitao je Šumonja. "U svakom slučaju, da", odgovorili su unisono Pauletta i Maružin, a Maružin je nastavio "… Barem u svojim začecima. Naravno da se u nekim frakcijama razvijala. Svaka elitistička kultura u smislu kreativnosti je, ako ćemo koristiti taj termin, nepopularna jer nema širu podršku", zaključuje on. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter