Ugasio se motor krautrocka

Jaki Liebezeit, motor Cana
Jaki Liebezeit, motor Cana

Jaki Liebezeit, bubnjar i suosnivač pionirskog krautrock benda Can umro je jučer od upale pluća u dobi od 78 godina. Jedna od najutjecajnijih avangardnih rock grupa svih vremena, Can je osnovan 1968. u Zapadnoj Njemačkoj, a u stvaralački najplodnijem razdoblju benda od 1968. do 1979. godine, Liebezeit je bio konstanta. Njegovo kompleksno, a precizno, gotovo metronomsko bubnjanje umnogome je definiralo bendovski zvuk tijekom 70-ih i cijeli smjer krautrocka. Liebezeit je zaslužan za naziv benda (prva slova od Communism, Anarchism, Nihilism).

Vijest o smrti objavljena je na službenoj stranici benda: "S velikom tugom objavljujemo da je Jaki preminuo jutros od iznenadne upale pluća. Usnuo je mirno, okružen svojim najmilijima. Silno će nam nedostajati".

Rođen 1939. u Dresdenu, Liebezeit je bio jazz bubnjar prije nego li se pridružio Canu, a ta činjenica, uz takozvani "Motorik" beat, značajno je pridonijela zvuku benda i definiciji krautrocka.

Šezdesetih je svirao s američkim trubačem Chetom Bakerom i španjolskim jazz pijanistom Teteom Montoliuom, prije nego se priključio Manfred Schoof kvintetu, kroz koji je suoblikovao europski free jazz.

Jaki Liebezeit sporadično je od kraja 1980-ih do 1999. nastupao s Canom, a za nepuna tri mjeseca trebao se održati specijalni koncert Cana u Barbican Hallu u Londonu. Uz Jakija Liebezeita, suosnivaču Irminu Schmidtu trebao se pridružiti prvi pjevač banda Malcolm Mooney kao i Londonski simfonijski orkestar, Thurston Moore i Steve Shelley iz Sonic Youtha i mnogi drugi. U povodu vijesti o smrti, počast Liebezietu izrazio je putem Twittera basist benda Public Image Ltd. Jah Wobble koji je za Liebezeita napisao da je najbolji europski bubnjar. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter