U Vidulinima zamirisale pince pod čerepnjon

Marija Križanac, Zdenka Jakus i Kristina Radetić Bertetić mijese pincu
Marija Križanac, Zdenka Jakus i Kristina Radetić Bertetić mijese pincu

Entuzijazam, želja za očuvanjem tradicije i dobra volja bili su dovoljni da se jučer u boćarskom domu u Vidulinima uspješno održi nova manifestacija pod nazivom "Istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće", koju su pokrenule Općina Žminj i njezina Turistička zajednica.

Dom u Vidulinima bio je pretijesan za sve posjetitelje, a program satkan od niza zanimljivosti. Bila je to prilika pogledati iz prve ruke kako se priprema, mijesi i peče pinca pod čerepnjon, slatki kruh koji je u ne tako dalekoj prošlosti pripremala svaka domaćica na Žminjštini, posebno za uskrsni doručak.

Tri generacije žena - Kristina Radetić Bertetić, Zdenka Jakus i Marija Križanac - pred posjetiteljima su zamijesile svoje pince, svaka po receptu koji im je prenijela baka, prabaka ili mama. Potom su se pince pekle pod čerepnjon, a miris s ognjišta se raširio cijelom prostorijom.

Osim ovih netom pripremljenih, moglo se kušati još njih tridesetak koje su pripremale vrijedne žene s područja Žminja, ali i šire okolice.

Jedan kutak u vidulinskome domu bio je rezerviran i za tradicionalni doručak - vazmeno ručienje - mladi luk, jaja, pincu i kruh ispečen pod čerepnjon, kuhanu špaletu, pancetu, kobasice, žlouomprt, i to sve iz domaće radinosti, a našlo se i janjca, koji se nešto rjeđe posluživao. Za domaćice koje žele i same spraviti pincu organizatori su otisnuli razne recepte. Nešto više o običajima rekle su Nada Galant i Milica Krnjačić.

Voditelj Mirando Mužina naglasio je da je posebnost ove manifestacije što su se tu nudile istrijanske, a ne istarske pince i delicije koje se mogu kupiti u dućanu.

Pincu su pripremali i polaznici dječjeg vrtića Rapčići; bojali su i jaja prirodnim bojama - lupinama luka ili pelinom, a pripremili su i kratki program - ples u tradicionalnim nošnjama te govorili stihove koji su vezani uz običaje i tradiciju za Uskrs.

Renata Jelenić iz Turističke zajednice napomenula je da se ovom manifestacijom ujedno otvara ovogodišnja turistička sezona, jer prvi gosti već borave na području općine, a načelnik Aldo Bančić je istaknuo da za ovu manifestaciju nije bilo potrebno previše financijskih sredstava. Općina je pokrila tek troškove dijela namirnica, što pokazuje da se i s malo novca može napraviti puno. (piše i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter