U Gračišću "Zasopili na organić"

"Zvuci zavičaja" iz zaleđa Zadra (A. DAGOSTIN)
"Zvuci zavičaja" iz zaleđa Zadra (A. DAGOSTIN)

Premda manifestacija "Zasopimo na organić" nema sreće s vremenom, protekle se nedjelje nebo smilovalo i podarilo Gračišću ugodan dan kojeg su brojni svirači iskoristili kako bi publici prikazali glazbeno umijeće na popularnoj usnoj harmonici.

Na drevnom je Placu u trosatnom programu zabilježeno čak 45 nastupa s otprilike 70-ak svirača.

Susret su otvorile Pazinske mažoretkinje te trio Ante Randić, Tomislav Čandrlić i Damir Hodanić iz Kraljevice s pjesmama popularnih Gustafa nakon čega je gračaški podeštat i službeno otvorio 19. susret svirača na usnim harmonikama. Slijedili su nastupi Josipa Putinje iz Levini, Marije Ziherl iz Novigrada, Klaudija Frankovića iz Velih Golji, bend Sejmarji iz slovenskog Mokronoga, Jean Pierre, Klaudio Valković iz Pule te laureat Mario Kontošić iz Orihi koji je iz ruku općinskog načelnika primio priznanje za deset godina sudjelovanja na manifestaciji.

Slijedili su nastupi Vinka Zidarića iz Lindara, zatim najstarijeg izvođača 88-godišnjeg Jakova Bastijanića iz Vineža te njegovog unuka Danijela, da bi ponovo nastupili slovenski gosti - Sekcija ustne harmonike KUD Oton Župančič Sora. U nastavku slijedili su Josip Počekaj iz Buzeta, Ecio Pauletić iz Pule, Vanja Marić, Anton Širol, te duet Marin i Edo Širol prilikom čega je potonji također dobio nagradu za 10 godina sudjelovanja na "organiću". Posebnu je pozornost privukla Udruga svirača na tradicijskim glazbalima "Zvuci zavičaja" iz Zadra koji su se Gračišćanima predstavili "Cvitaraškim kolom iz Ravnih kotara", slijedilo je "Kolo Kukulešće", "Bukovačko kolo", "Kolo tanac" i tradicijska glazba Dinarida. Nizali su se zatim Branko Malić iz Pule, Josip Šćulac iz Šćulci, Anđelo Rušnjak iz Novigrada, Roberto Modrušan iz Žminja, Miliana Tuševljak iz Lovrana, Petar Škuflić iz Pule, slovenski Makedonac Dobre Solev, a taj su dio festivala zaključile pulske Strune (Iva Krešić, Maja Barišić, Mattea Radoslović, Jelena Samardžija, Sara Sinčić) pod vodstvom Branka Pernića. Za 15 godina vjernosti festivalu nagrada je uručena Zoranu Miloševiću iz Pule, da bi slijedili Miloš Prodan iz Ankarana, Luciano Kliman iz Pazina, poznati Edi Maružin s društvom iz Vodnjana, zatim Dante i Anita Marušić iz Marušići te ansambl Sorarmonica pri KUD-u Oton Župančič - Sora iz Mokronoga. Slijedili su Elio Sirotić i Josip Krajcar iz Pule, Miloš i Marko Pernić iz Pazina, dok je Drago Matoković dobio je jubilarnu nagradu za 10 godina sudjelovanja.

Vjerojatno najbolji nastup na ovogodišnjoj smotri pripremio je Predrag Ljuna iz Labina koji je majstorskim baratanjem usnom harmonikom svirajući blues uspio zadiviti prisutne. Slijedio je Josip Jurkota iz Žminja, Robert Ivačič i Vid Geršak iz Mokronoga, Josip Marcan iz Pule, mnogobrojna Kumpanija kosirići, Klaudio Gržetić iz Pazina, duo Drago Draguzet i Mauricio Mirković, Janko Mlakar iz Mokronoga, Ivan Žagrić iz Pule, kvartet Franjo Marjančević, Martin Klarić, Domagoj Krišković i Endy Oblak, zatim simpatični Francesco Belussi iz porečkog Velog Maja, Petar Brgić iz Pule, duo Daniel Vitasović i Robert Krbavac, pa Etore Kmet, Andrej Aničić, Milan Čohilj, Edi Žufić, Valter Brezac, KUD Jarem iz slovenskim Medvoda te Trio paljarica. Osim solističkih nastupa na usnoj harmonici izvođači su kombinirali ostale instrumente kao što su bajs, gitara, roženice, duplice, violine i harmonika. Program su tradicionalno uspješno vodili Melita Gržić Pincin i Vladimir Pernić. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter