Traži se "izgubljeno blago" Hypo banke


Umag je danas posjetila skupina umjetnika iz Austrije, Južnog Tirola i Slovenije, ne bi li u Istri pronašla svoje "zlatno runo". Radi se naime o performansu brojnih umjetnika koji tragaju za svojim ''izgubljenim blagom'' odnosno onim Hypo banke. Kao metafora davno zaboravljenih vrijednosti, zlatno runo treba biti vraćeno društvu kroz pozitivnost i neoborivu vjeru.

O ovom projektu (performansu ) snima se i film pa osim umjetnika Uwea Jäntscha, Slavice Marin, Bernda Faschinga i Klausa Pobitzera u Istri boravi i Wernere Boote snimatelj ovog umjetničkog projekta za državnu televiziju ORF 2. Film će biti prikazan kao dio "kultur.Montag’’ (Kultur.ponedjeljak), kao mockumentary (vrsta dokumentarca koji ismijava određenu pojavu ili događaj u društvu) modernog Argonauta i njegove potrage za izgubljenim blagom Hypo banke, a snima se na lokacijama na kojima su se događala sporna ulaganja.

Prvi perfomans bio je onaj Uwea Jäntscha, poznatog po svojim instalacijama i svojoj umjetničkoj banci ''Banca Nazion'' u Palermu. U Savudriji je otvorio jednu vrstu ''bankomata'', pa je kroz performans ''prodavao'' Resort Skiper i hotel Kempinski, koji je prodajom Hypo grupe prešao u vlasništvo austrijske države. Umjetnik je kroz apsurd i ironiju prikazao reakcije na veliki skandal Hypo banke u Austriji koji porezne obveznike košta milijarde. 

No, što bi pak Argonauti bez Medeje i njezine pomoći Jasonu u potrazi za zlatnim runom? Na slijedećoj spornoj lokaciji, u vrtu umaškog podruma Vino Mare iz 1950. godine, umjetnica Slavica Marin je kroz svoj performans posjetiteljima prikazala zlatno runo.

Umjetnička intervencija ''Jason'' Bernda Faschinga iz Austrije može se pogledati danas u 10 sati u Marini Nautica u Novigradu. Jason je bio vođa Argonauta koji je imao zadatak pronaći zlatno runo. U novigradsku će luku uroniti, jer je očito da zlatno runo može biti jedino u Istri.

Slikar Klaus Pobitzer smatra da nam je u današnje vrijeme pohlepe i žudnje za slavom, potrebno sve više svetaca, možda više nego ikada. Svojim performansom, koji će početi u 17 sati na Mirni kod Motovuna, odlučio je izraditi umjetničko golf igralište i svih devet rupa označiti likovima svetaca. (Tea GRGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter