Traper je sada - poderan


Dizajneri su do sada gotovo sve izmislili, pa se vraćaju u prošla vremena, aktualiziraju neke trendove iz prošlosti koji izgledaju kao neki novi trend. A ove godine kao možda niti jedne do sada sve je u retro štihu. No jedno je sigurno, bezvremensko i konstantno - traper, jeans ili, kako ga još uvijek nazivamo socijalističkom modnom izvedenicom, "rifle". I dok s jedne strane zvonarice s velikom revivalom 70-ih "zvone" na sve strane, grunge koji se pojavio neke dvije dekade kasnije evocira se u vidu poderanih traperica koje su žiletom u kućnoj radinosti "uništavali" grungeri - Kurt Cobain i članovi Nirvane, a i oni su to pak vidjeli od punkera - Sex Pistolsa, Ramonesa…

Odjevni predmet koji je bio jedan od onih komada po kojem su se na ulicama raspoznavali predstavnici iste supkulture i neizravno upućivali poruku o nepripadanju većini, sada je trend koji nose baš svi. Supkultura postaje pop kultura, pa se poderani "markirani" traper sada nosi uz štikle, tenisice, čizmice te uz fine košulje i  kaputiće. On više nije samo za rock koncerte, već se njega nosi u školu, na izložbe, rođendane gdje im prijeti prijekorni pogled i snebivanje bakica koje bi tako rado pokrpale tu rupicu ili sakrile ta koljena koja strše vani: misle si one, pa za nema novaca za lijepi traper u jednom komadu, ovako je kao neka uboga jadnica, a ona zapravo ni ne sluti da taj traper košta kao trećina njezine mirovine.   Dakle, sve je obrnuto. Uredno je neuredno, a prihvatljivo je neprihvatljivo, odnosno kada je poderano, ima značenje gotovo - kao da je čisto i ispeglano.

I nije to ništa novo, poderane traperice već su nekoliko sezona posve preplavile ulice. No, posljednje su sezone one, u svim krojevima i bojama, skinny, mom ili boyfriend, crnoj, bijeloj ili tipičnoj plavoj u svim nijansama i poderanije nego ikada prije. Ako slučajno padnete ili vam se od starosti izližu i napravi rupa, odlično, stvorili ste novi trend. Ne dajte ih u ruke bakama, kako ih ne bi pokvarile, odnosno popravile. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter