The Penny Black Remedy dolaze u Pulu

The Penny Black Remedy
The Penny Black Remedy

Krajem mjeseca i to u petak 30. svibnja u klubu Uljanik dogodit će se zadnja etapa zajedničke hrvatske mini turneje renomiranog londonskog benda The Penny Black Remedy i njihovih domaćina Gustafa. Mini turneja se zove The Big Pig Gig, počinje 23. svibnja u Varaždinu, 24. su u Zagrebu, te 30. u Puli.

Energični i plesni

- Teška su vremena za organizaciju takvih evenata, nema se para, nema sponzora, tako da smo ih ugurali u neke naše nastupe, kako bismo proširili kvalitetu koncerata, a ujedno njima pružili priliku da se predstave našoj publici, što sigurno zaslužuju. O samom rasporedu nastupa na svirkama još nismo raspravljali, iako je realno da oni kao naši gosti, budu u sredini našeg koncerta sa sat vremena programa, objašnjava nam vođa Gustafa Edi Maružin i najavljuje poslasticu za ljubitelje istinskog rock 'n' rolla.

Iako će ovo biti prvi nastup The Penny Black Remedy u Puli, oni su već bili gosti u Hrvatskoj lani u Zagrebu, za što je sigurno zaslužna i njihova članica Marijana Radcliffe, pravim prezimenom Hajdarhodžić, kćerka jednog od osnivača legendarnih Dubrovačkih trubadura, koja već duže živi u Londonu. Sastav je 2006. osnovao Škotlanđan Keith M. Thompson, autor glazbe i stihova, pjevač i gitarist, istinski kantautor, s nizozemskim bubnjarom Wilcom Van Eijkom. Posljednji član ovog multietničkog benda je Paul Slack, basist legendarnih U.K. Subsa.

Maružin ističe kako njihova mješavina ska-punka, začinjena folkom, countryjem, gypsijem, pa i utjecajem balkanske glazbe, podebljana snažnim crnohumorskim tekstovima plijeni pažnju iz prve, pa nije ni čudno da su dobitnici više nagrada, od kojih je najznačajnija ona 2008., na UK Indy Awards kada su dobili Best Alternative Act. Njihovi nastupi su vrlo energični, plesni i s Gustafima su stvorili kombinaciju koja je osvojila publiku na prošlogodišnjem SeaRock Festivalu u Kotoru.

- Da, upoznali smo se lani na Searock Festivalu, kada su svirali prije nas i na mene ostavili vrlo snažan dojam. Jednostavno sam ih prepoznao kao glazbenike koji imaju što za reći i s radošću sam prihvatio pohvale koje mi je Keith Thompson iznio po završetku našeg nastupa i shvatio da se jednostavno radi o istomišljenicima. Odmah smo se sprijateljili i dogovorili o nekakvoj mogućoj suradnji, iako trenutno nije u pitanju autorska suradnja, već isključivo koncertna, što u budućnosti ne isključuje ni ovu prvu. Od onda smo u kontaktu i dogovaramo se o realizaciji ovog malog toura, priča nam Maružin.

Atrakcija i zabava

TPBR su do sada snimili dva albuma, 2009. "No One's Fault But Your Own" i 2013. "Inhale...Exhale... OK, Now You Can Panic!", a u pripremi je i treći, kojeg namjeravaju snimiti ove godine. Koncert će zasigurno biti atrakcija i zabava za koju garantiraju i Gustafi, za koje je svaki novi nastup u Uljaniku novi izazov i kako sami kažu, jedna od rijetkih prilika gdje mogu svirati ono što žele. Oni sami trenutno također rade na novom albumu, a uskoro se može očekivati i prvi singl.

O mogućem uzvratnom nastupu Gustafa u Londonu je bilo riječi, ali je Maružin skeptičan da će do toga doći, jer po riječima samog Keitha, tamo je gotovo nemoguće organizirati svirku nekog njima nepoznatog benda za nekakav honorar. "Mogli bi nam srediti koliko svirki hoćemo, ali - besplatnih. Na žalost, prevelik smo bend, po brojnosti ljudi, da bismo si mogli dozvoliti luksuz da sviramo za ništa. Ako nađemo sponzora da nam plati put, možda se i odlučimo, no to je pitanje koje ćemo rješavati u budućnosti", razmišlja Maružin koji je trenutno okrenut sadašnjosti jer su Gustafima domaći nastupi u kojima, kaže, žele dati sve od sebe u sviračkom dijelu i pokazati se kao dobri domaćini.

- Mislim da smo vrlo koherentna cjelina i da će naši nastupi biti veselje za svu publiku. Imati će priliku vidjeti jedan zdravi rock bend koji nisu čuli, ni vidjeli i koji neće za mjesec ili dva opet moći vidjeti, a koji im može biti vrlo blizak, a od Gustafa dobiti malo drugačiju porciju glazbe, nego što je dobivaju po kojekakvim maškarama, feštama i slično gdje se moramo prilagođavati više ukusu cijele mase, dakle očekujte više rokersku svirku i po pitanju odabira pjesama, a i po načinu izvođenja, najavljuje Maružin. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter