Teški istarski govor i sjajna Vejina glazba

Judita Franković i Anja Matković u drugoj sezoni serije "Počivali u miru"
Judita Franković i Anja Matković u drugoj sezoni serije "Počivali u miru"

HTV je preksinoć krenuo s prikazivanjem druge sezone kriminalističke serije "Počivali u miru" koja je, kako sami producenti ističu, "prva dramska serija radnjom smještena u Istru - ikada", osim što je tu većinom i snimljena. Nakon prve epizode, iako je još rano za zaključke, shvatili smo dvije stvari.

Prvo, istarski čakavski dijalekti su jako teški za glumce i glumice, taj jedan akutni naglasak viška i dva naglaska manje u odnosu na hrvatski standardni jezik stvaraju velike probleme onima koji su izvan Istre, radi čega su se oglasili i producenti serije na službenim Facebook stranicama. Na njima stoji: "Dragi Istrani i Istrijani, nemojte se previše ljutiti na izgovor vašeg dijalekta u seriji. Mi smo tome dosta ozbiljno pristupili, ali znali smo da nećemo sve moći zadovoljiti. Na seriji je radilo petero konzultanata, uglavnom najboljih istarskih glumaca i dramaturga. Ali... niti itko može do kraja odglumiti da je rođen s tim dijalektom, niti vi svi govorite isto (spojite Labinjana i Rovinježa pa slušajte), a niti serija može biti razumljiva svima, ako se ide do kraja u dijalekt. Znamo da će vama koji ste odrasli s tim jezikom i tom melodijom neki izgovori parati uši i za to vam se unaprijed ispričavamo. Nadamo se da će vas priča i dobri glumci ipak zadržati uz ekrane. A za neka buduća vremena i drugu seriju na vašem dijalektu - šaljite djecu u glumce! Nema ih dovoljno."

Pa, sad, ne znamo ima li ih baš dovoljno, ali znamo da ih ima. Ima u Istri kazališta i glumaca koji su vrlo aktivni kroz cijelu godinu, možda nisu profesionalci, ali su zato uporni i entuzijastični pa ako su već njihova imena dovoljno nepoznata da ih se ne gurne u prvi ešalon glumačke ekipe, možda su se mogli pojaviti barem u sporednim ulogama. Na koncu, čak i da nema dovoljno istarskih glumaca i glumica, sjećamo se kako je, primjerice, jedan Ivo Gregurević tako dobro svojevremeno "skinuo" jednog dalmatinskog Vlaja u seriji "Velo misto", unatoč tome što je iz Slavonije, kao i Anja Šovagović Despot koja u "Počivalima u miru" tumači jednu od glavnih uloga.

Ipak ima pulskih snaga u novoj sezoni serije jer su tu Helena Minić Matanić i Borko Perić, a u prvoj epizodi nakratko su "Ja nisan stija mala" zakantali Gustafi. No, ipak, drago nam je da u likovi u seriji koja se događa u Istri, govore istarski. Kada se iduća serija ili film budu ovdje snimali, ovo što smo preksinoć čuli bit će dobro upozorenje da se malo poradi na autentičnom govoru. Drugo, bez premca najbolji dio prve epizode je sjajna glazba grupe Veja. Dok se Antonio Križman (Milivoj Beader) penje na vrh tvorničkog postrojenja, sumorna glazba i tužni glas Gorana Farkaša kao da upozoravaju da će se dogoditi tragedija koja se na koncu i dogodi iako sama pjesma nije pisana za seriju.

Veja se čuje i na odjavnoj špici prve epizode a njihovim pjesama s prvog, za Porina nominiranog albuma "Dolina mlinova" završit će svih deset epizoda, a dio članova pojavit će se kao prateći bend Alena Vitasovića i Livija Morosina u jednoj epizodi. Vejina glazba s jedne strane ocrtava mračnu atmosferu, a s druge strane etno prizvuk podsjeća da se radnja događa u Istri koja nije samo zemlja mora, pršuta i agroturizama iako se tako na trenutak može učiniti. Prva epizoda tek je zapalila fitilj radnje i naglasila mračne tonove, što kroz samu priču, što kroz gustim oblacima prekrivene pejzaže te kroz već spomenutu upečatljivu Vejinu glazbu, tako da je još rano suditi o kvaliteti cijele sezone, unatoč tome što je prva sezona ispraćena hvalospjevima. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter