Tartufi, laser show, kampelanje i vremeplov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada jedini hrvatski grad tartufa slavi gradski praznik onda je na meniju, što drugo do milenijska, nikad veća, fritada od 2014 jaja i desetak kilograma tartufa. Buzećani su za udarni vikend Subotine, na kojem očekuju dvadesetak tisuća posjetitelja, pripremili i laser show, vremeplov, rock festival, nastup grupe Magazin, obilje sadržaja, novih programa i zabave.

Središnje sadržaje gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su gradonačelnik Siniša Žulić, direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.

U petak, 12. u 18 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća i podjela gradskih priznanja ovogodišnjim laureatima, a u 20 sati 19. rock festival Petkotina na Mostu, uz besplatan ulaz i zvučna imena, kao što su Hladno pivo, Radio Aktiv, The Gonas, Punčke i još mnogi drugi .

Trinaesti put po starinski

Subotnji program počinje poslijepodne od 17 sati kazališnom predstavom za djecu "Iglica" u Narodnom domu, a održat će se i dječja radionica Znanstveni laboratorij. U 19 sati na Trgu Fontana započinje priprema rekordne fritade od 2014 jaja s tartufima. U 20 sati je proglašenje dobitnika nagrada Margerita te nastup pjevača Malog velikog mikrofona ispred Narodnog doma. Tijekom cijele večeri, na dvije pozornice, na Fontani i kod Narodnog doma izmjenjivat će se Koktelsi, Error Band, Meritas i Magazin. Točno u ponoć Fontanu će obasjati šarenilo boja Prolight laser showa.

U nedjelju, 14. se u starogradskoj jezgri, trinaestu godinu za redom, održava Subotina po starinski, koja nudi raskošan doživljaj buzetske prošlosti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Točno u podne s buzetskog zvonika umjesto zvonjave čut će se kampelanje, specifično svečano udaranje batom o zvona, stara tradicija koja je uglavnom izumrla. Buzet će odjenuti starinsko ruho i vratiti se u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, uličnih svirača, dama i kavalira u stiliziranim građanskim odijelima.

Cilj je pokazati kako se nekada živjelo, otvoriti vrata etno-magistrale starih obrta od kovačnice, pekare, češljare, lončarstva, pletarstva do tkalačkog stana i postolara. Novost za posjetitelje ove je godine vožnja karocom. Po prvi puta kočija s pravom konjskom zapregom vozit će na relaciji župna crkva - Pjacalet- Baštion - Vela šterna.

Ništa bez volontera

Dvije su središnje teme ovogodišnje Subotine po starinski; Kruh naš svagdašnji - radionica za izradu kruha na kojoj će posjetitelji i osobno moći mijesiti kruh te K. u. K vojska - leva, regrutacija i mobilizacija, u povodu 100. obljetnice početka 1. svjetskog rata. Svakog punog sata posjetitelji će moći prisustvovati raznim sadržajima, a cijeloga dana uživati u opuštajućoj i očaravajućoj atmosferi prošlog vremena.

Tijekom čitave Subotine, koja je započela 23. kolovoza i završit će 21. rujna, održat će se rekordnih petnaestak znanstvenih, kulturnih i zabavnih programa te preko dvadeset sportskih manifestacija. Preko tisuću sudionika, volontera ili pak onih uključenih u organizaciju kroz kulturne, zabavne i sportske sadržaje dat će svoj doprinos najvećoj gradskoj fešti.

U proračunu je za sve rujanske sadržaje, uključujući europsko prvenstvo brdskih auto utrka, osigurano oko 440.000 kuna, a realizirat će se velikim djelom volonterskim radom pojedinaca, udruga i organizacija te sponzorskim prilozima, ističe gradonačelnik Žulić i napominje da je upravo zbog doprinosa volontera vrijednost Subotine - neprocjenjiva!

Tko sve nastupa?

Na ovogodišnjoj Subotini po starinski, sudjelovat će oko 400 kostimiranih likova,16 orkeštrina s 50-tak tradicijskih svirača, dvije grupe kantadura, dvije grupe s oko pedeset plesača tradicijskih plesova, deset uličnih zabavljača, četiri grupe s oko 70 kostimiranih šetača, dvanaestak obrtnika s predstavljanjem starih zanata, 50- trgovaca domaćih proizvoda i 14 oštarija s domaćom ponudom. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter