Svatko u Europi mora imati pristup internetu

Wi-Fi postigao ogroman uspjeh (V. KARUZA/Novi list)
Wi-Fi postigao ogroman uspjeh (V. KARUZA/Novi list)

Korisnici internetu masovno pristupaju pomoću Wi-Fi mreže, a taj će se trend nastaviti, pokazala je studija Europske komisije. Tijekom prošle godine 71 posto ukupnog bežičnog prijenosa u EU isporučeno je pametnim telefonima i tabletima putem Wi-Fi mreže.

U naredne dvije godine, odnosno do kraja 2016. godine taj će udio najvjerojatnije narasti na 78 posto. Podacima iz studije zadovoljna je Neelie Kroes, potpredsjednica europske komisije koja je ustvrdila kako je Wi-Fi postigao ogroman uspjeh te da od njega korist ostvaruju svi sudionici.

"Pobrinut ću se da Europska komisija jednostavnijom regulativom i povećanjem raspoloživog spektra podupre širu upotrebu Wi-Fi mreža", kazala je Kroes dodajući kako bi svatko u Europi trebao imati mogućnost pristupa internetu kada je izvan kuće ili posla. Naime, sustavi u kojima se osobna Wi-Fi mreža dijeli s drugima, prema riječima Kroes, odličan su primjer kako se suradnjom većeg broja ljudi može dobiti kvalitetniji internet za sve.

Rast korisnika Wi-Fi mreže pokazuje kako su niže cijene pristupnih točaka (hotspot) promijenile ponašanje korisnika. U studiji se stoga preporučuje povećanje raspoloživog spektra diljem Unije kako bi se zadovoljila sve veća potražnja korisnika.

Iako su mreže nove generacije (3G i 4G) neophodan uvjet prave mobilnosti, trenutno su prava na spektar potrebna za korištenje tih mreža skupa. Korisnici tako skupo plaćaju upotrebu 3G/4G mreže, posebice u roamingu.

Osim toga u mnogim dijelovima Europe mreže su preopterećene jer nije dodijeljen spektar, navodi se među ostalim u priopćenju Komisije nakon objave studije. Među preporukama studije je i ona da spektar u rasponu 5.150 MHz - 5.925 MHz treba učiniti globalno dostupnim za Wi-Fi.

Osim toga, frekvencijska područja od 2,6 GHz i 3,5 GHz u cijelosti treba osloboditi za mobilnu telefoniju, ali je potrebno i smanjiti administrativno opterećenje pri uvođenju usluga preusmjeravanja (off-load) i uspostavi mreža na javnim prostorima. (G. GALIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter