Street art festival: Umjetnicima ne treba pozornica

Prizor iz predstave "Vremenska kola" 
Prizor iz predstave "Vremenska kola" 

Akrobati, glumci, mladi gitaristi, plesači, žongleri, gutači vatre i drugi ulični umjetnici protekla su četiri dana zabavljali prolaznike i turiste na porečkim ulicama u sklopu 14. sezone Street Art festivala nad kojim se sinoć spustio zastor. Starogradska jezgra i riva oživjele su zahvaljujući umjetnicima pristiglim iz raznih krajeva svijeta da bi domaćima i turistima prikazali svoje vještine, vratolomije i pritom ih dobro zabavili.

SAF je međunarodnog karaktera, a u sebi objedinjuje sve vidove umjetničkog izraza, od glazbeno-scenskih nastupa do raznih tipova plesa, uličnih akrobacija i performansa. Drugačija atmosfera - Street Art donio nam je goste iz Australije, Izraela, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, mislim da smo u ova četiri dana stvarno napravili jednu drugačiju atmosferu u Poreču, a i vrijeme nas je poslužilo.

Highlight festivala bili su Fyodor Makarov i Adam Read sa svojim "Vremenskim kolima" na Trgu slobode. Novost ovogodišnjeg festivala je nova lokacija - hostel Papalinna u čijem smo atriju također imali događanja svaku večer. Cilj nam je da sve što se prezentira na festivalu nema nikakvu jezičnu barijeru, jer u kolovozu u Poreču imamo ljude iz cijelog svijeta, te da mora imati komunikativan i izrazito zabavan karakter, jer je cilj festivala animacija i oživljavanje starogradske jezgre, zadnjih godina krajem kolovoza, što se pokazalo da dobro funkcionira, kaže izbornik festivala Edvin Liverić.

Što se tiče plesnih točaka, svoje su vještine predstavili članovi zagrebačke skupine Capoeira Amazonas i izveli zaigranu, plesnu i borbenu atmosferu brazilskih ulica. Nešto drugačiji plesni spektakl izveli su plesači iz Rhythm & Shoes Dance kluba, skupine plesača iz Mađarske koja izvodi popularni američki "tap dance" i irski ples. Plesači, ali i žongleri bili su članovi porečke udruge Urbana subkulturna baza USB poznati zaljubljenici u kazalište i ples, koji su pokazali i kako ovladavaju žongliranjem s vatrom. Žonglersko-plesnu izvedbu imali su i Troupe Synkope iz Srbije u kojoj su stilizirano žongliranje kombinirali sa smiješnom igrom zavođenja.

Puno glazbe Glazbene izvedbe na ulicama imali su Rapshody guitar, ansambl mladih talentiranih glazbenika u rasponu od deset do dvadeset godina. Festival je otvorio jazz sastav Baja's Funstalation i Sabrina koncertom iznimno održanim u kazališnoj dvorani zbog kiše. (NAPISALA Vedrana HABEREITER; SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter