Sportsko penjanje na 8. Monte Libriću


Da će program osmog pulskog Festivala dječje knjige Monte Librić biti itekako dinamičan, daje se naslutiti već iz same ovogodišnje teme Festivala - Knjiga u pokretu.

Brojne novosti očekuju sve koji ovog proljeća od 20. do 26. travnja posjete Circolo, a jedna od njih, možda za festival knjige i najneobičnija, je i sportsko penjanje. Ovoj će sportskoj disciplini Monte Librić posvetiti posebnu pažnju. Spojit će se dvije naizgled nespojive stvari - knjiga i sport, koje će se postaviti rame uz rame, kao ravnopravne aktivnosti svakog odrastanja, jer knjiga bi i trebala biti njegov sastavni, spontani, neodvojivi dio, baš poput nesputanog trčanja za loptom ili penjanja po drveću, dio slobodnog pokreta.

S ovakvim tezama Monte Librić pristupa promociji dječje knjige izvan njezinog uobičajenog predstavljanja pa i u kineziološkom kontekstu. Sportsko penjanje disciplina je koja ima sve više poklonika među mladima i koja razvija izdržljivost, snagu, ravnotežu, koncentraciju, pamćenje, preciznost i kreativnost. Penjanje je u biti druga riječ za slobodu, baš kao i čitanje. Strast za penjanjem može biti ekvivalent strasti za čitanjem.

Realizacija svih sportsko-penjačkih aktivnosti na Monte Libriću ostvarit će se u suradnji s pulskim penjačkim klubom OnSight i Sinišom Hrestakom, predsjednikom kluba. Na otvorenoj sceni Circola postavit će se umjetna stijena za penjanje s penjačkim grifovima u obliku slova i brojki što već samim izgledom direktno aludira na knjigu i čitanje.

Literarno-penjačke poveznice odvijat će se svakodnevno i kroz festivalski program Libraonice: Knjiga u pokretu, a posljednji dan Festivala održat će se i natjecanje u sportskom penjanju na kojem će sudjelovati polaznici kluba OnSight.(Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter