Sondi dodijeljena Europska nagrada za dizajn za vino

Vina Piquentum Brazda u etiketi Glasa istre
Vina Piquentum Brazda u etiketi Glasa istre

Prošlog su vikenda u Istanbulu dodijeljene europske nagrade za dizajn (European Design Awards), od koji su hrvatski autori osvojili dva srebra i tri bronce. Srebrom su nagrađeni agencija Bruketa&Žinić OM za Adrisovu knjigu koja raste dok ju čitaš, te Revolucija dizajn za "Čarobno zrcalo iz Ivanine" kuće bajki u Ogulinu, dok je Sonda, dizajnerski studio iz Vižinade, osvojila broncu za "Brazda vino" omotano u tiskano izdanje Glasa Istre izdano na dan berbe, a Degordian dvije bronce za svoju web stranicu i promotivni video Dizajn tima. Ovi su se radovi tako našli pri vrhu europskog dizajna realiziranog u protekloj godini.

Ugledan žiri

Žiri ove nagrade čine novinari i urednici vodećih europskih strukovnih publikacija, a ove su godine među njima bili norveška blogerica godine 2013. Veronica Mike Solheim, zatim John L. Walters, urednik britanskog eye magazina i suradnik The Guardiana te urednici i suradnici publikacija kao što su francuski Étapes, švicarski IDPURE, njemački Novum, ruski kAk i Smashing Magazine i drugi.

"Rast je u našoj prirodi" je pismo predsjednika Uprave Adris grupe koje raste dok se čita, povećavajući format i tipografiju svakim okretanjem stranice. Pismo je bilo dio godišnjeg financijskog izvješća za dioničare, a ove je godine već proglašeno najboljim domaćim sredstvom korporativnih komunikacija na Danima komunikacija u Rovinju. Projekt je u suradnji s Adris grupom osmislila agencija Bruketa&Žinić OM kojoj je ovo osma nagrada European Design Awards od 2009. godine, otkad se dodjeljuje, a peta za projekte u suradnji s Adris grupom.

"Čarobno zrcalo" je interaktivna instalacija koju je Studio Revolucija izradio za stalni postav izložbe u "Ivaninoj kući bajki" u Ogulinu. Ono otkriva "unutarnji čarobni lik" onoga tko se u njemu ogleda, a tu sliku možete dobiti za uspomenu izlaskom iz muzeja. Instalacija analizira visinu posjetitelja i boju njegove odjeće te sukladno tome generira čarobni lik kojeg posjetitelj "nosi u sebi". Ovo je za Studio Revolucija druga European Design Awards nagrada, a prethodnu su osvojili za vlastiti vizualni identitet.

Specifična ambalaža

Degordianova web stranica osmišljena je ne samo kako bi predstavila rad ove digitalne agencije, već i njihovu kulturu. Inovativan dizajn prilagođen korisničkom iskustvu koji kroz specifičnu tipografiju i boje održava brend, već je nagradila svjetska dizajnerska zajednica Awwwardsa i Behancea. Osim za stranicu, nagrađeni su i za promotivni video "From Passion to Profession", koji predstavlja filozofiju Dizajn tima, poznatog i kao 3rdFloor. Video kroz pokretnu animaciju (motion graphics) predstavlja to kako kreativci uspijevaju ostati strastveni u svom poslu i što ih svakodnevno motivira, naglašavajući važnost vlastitog rasta i razvoja talenata što u konačnici postaje životni stil.

Vino Brazda specifično je po svojoj ambalaži. Premda je vino buteljirano u 2014., pripreme za izradu njegove etikete sežu još u 2012. sakupljanjem primjeraka Glasa Istre, dnevnih novina regije otisnutih na dan berbe, 21. rujna 2012. godine. Etiketa je tako dozrijevala usporedno s vinom. Ovo vino iz vinograda Istre, punih 80 godina obrađivanog prirodnim metodama, u potpunosti odražava filozofiju proizvođača Dimitrija Brečevića i njegov stav da najbolje vino radi sama priroda, i da je važno je da ono predstavlja odraz vremena, prostora i iskrenosti. Listovi preuzeti iz Glasa Istre u ovom slučaju simboliziraju vrijeme (dan berbe), prostor (novine koje izlaze u regiji - Istra, mjestu proizvodnje vina) i iskrenost (novinski listovi lišeni su bilo kakvih intervencija i predstavljaju refleksiju jednog vremena na način kako je ona prezentirana javnosti).

Osim ove nagrade, ambalaža za vino Piquentum Brazda osvojila je i druge značajne međunarodne nagrade poput: World Star 2015. Packaging Award, Communication Arts, Art Directors Club award, iF packaging design award, London International Award, Red Dot packaging Award, Communication Arts… (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter