Skitača: Najbolja vina Josipa Siljana i Lee Martinić

Laureati smotre - Josip Siljan i Lea Martinić
Laureati smotre - Josip Siljan i Lea Martinić

Josip Siljan iz Šegotići imao je najbolju bijelu "kapljicu" - malvaziju, a Lea Martinić iz Čavli crnu - cabernet sauvignon, na osmoj Smotri vina istočne Istre održanoj na Skitači.

Sudjelovalo je 35 proizvođača s Labinštine, iz Pule, Rijeke, Sutivanca, Medveje, Kastva i Čavli. Među 32 bijela vina njih čak devet okićeno je zlatnom medaljom, a od 27 crnih najsjajnije odličje dobilo je njih tri.

Brojna publika sva je vina mogla kušati za 40 kuna, koliko je koštala čaša za degustaciju, i to u planinarskom domu te Čiketovoj kući. Jedinstven ugođaj stvorili su sopci RKUD-a Rudar iz Raše, organizatora smotre, uz čiju se podlogu čaša lakše naginjala, a feštu je u noć potegnuo sastav Lungomare.

- Komisija za ocjenjivanje predvođena sommelierom Sandijem Parisom potvrdila je da su vina, pogotovo bijela, ove godine izuzetno kvalitetna. Crna, istina, još nisu skroz sazrijela s obzirom na sušnu 2012., kazao nam je Josip Pino Knapić, glavni u organizaciji.

Pobjednik Siljan bio je konkretan. "Nije problem raditi vino, problem je proizvesti pravo grožđe jer se 85 posto "kemije" događa u vinogradu. U podrumu možeš dignuti, ali i, bez odgovarajućeg znanja, spustiti kvalitetu. Nema dobrog posla, napretka bez stalnih edukacija".

Vino proizvodi desetak godina, počeo je iz znatiželje, praktički bez predznanja, no uložio je u učenje pa je na Vinistri dosad imao najbolji merlot barrique, malvaziju barrique, te merlot. Preklani i lani, usto, na toj u nas vodećoj izložbi osvojio je zlata za malvaziju.

- Zalagao sam se za Smotru na Skitači u želji da proizvođači iz istočne Istre pokažu da također mogu napraviti kvalitetna vina kao i oni s ostatka Poluotoka. Možda tu nije bilo interesa da se napusti tradicionalni način proizvodnje, no mlade generacije raskinule su s tim vidjevši da je nova tehnologija nužnost, dodao je Siljan. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter