Skate je umjetnost i interakcija s arhitekturom

S otvorenja izložbe skate fotografija u kinu Valli (D. ŠTIFANIĆ)
S otvorenja izložbe skate fotografija u kinu Valli (D. ŠTIFANIĆ)

Četvrti Vladimir Skate Film Festival održan je preko vikenda na nekoliko lokacija u Fažani i Puli a u organizaciji Skate kluba August Šenoa iz Fažane. Počelo je u caffe baru Stara Fažana u subotu DIY retrospektivnom izložbom fotografija posvećenoj DIY sceni koja se u Fažani odvijala u bivšoj tvornici Badela koja je sravnjena sa zemljom pa su u čast toga pokazali neke snimke. DIY inače je kratica za do it yourself što doslovce znači uradi sam, ali za neke to predstavlja i filozofiju prema kojoj se vode u svom djelovanju.

Oli Burgin i Aleks Pipoz su otvorili festival Pipozovim dokumentarcem "Blackcrossbowl" o jednom skate bazenu u Baselu koji je trajao od 2002. do 2006. Nakon toga gost iz Bordeauxa Aymeric Nocus je predstavio dokumentarac "Crossing the Perth dimension" Magenta Skateboardsa i Josha Robertsa snimanog prošle godine u Australiji. Kao zadnji film u subotu prikazan je "Static IV", film iz legendarne "Static" serije Josha Stewarta iz New Yorka.

Jučer je pak u kinu Valli otvorena međunarodna izložba skate fotografija autora Allena Yinga i Raymonda Knivesa iz New Yorka, Nilsa Svenssona iz Malmoa, Jeana Feila iz Strasbourga, Tomaža Šantala iz Ljubljane, Liuja Pulija iz Osake, Aymerica Nocusa iz Bordeauxa i Jamesa Whineraya iz Pertha. To su sve prijatelji i poznanici fažanskih skatera koji se predstavljaju s najnovijim radovima na kojima se vide skateri u akciji, a predvorje dvorane pulskog kina krasit će mjesec dana, možda i dulje. Nakon toga u kinu smo vidjeli "Coping mechanism" Phila Evansa koji se bavi DIY scenom u švedskom Malmou specifičnoj po tome jer grad daje slobodne ruke skaterima koje vidimo kako sami konstruiraju svoj park za skejtanje.

Zadnja projekcija održala se u galeriji Cvajner gdje je prikazan "Eleventh hour" gosta iz Londona Jacoba Harrisa, a radi se o filmu koji je proglašen najboljim nezavisnim skate filmom prošle godine.

Zašto se pak festival zove baš Vladimir, Nikola Racan iz kluba August Šenoa jednostavno kaže da su oba naziva, festivala i kluba, došla spontano, bez nekog pritiska i posebnog razloga. Skate klub okuplja oko 40 članova, s tim da član, kako napominje Racan, može postati bilo tko. Uz ovu manifestaciju već sedam godina organiziraju i regionalno skate natjecanje, unatoč tome što bi im dobro došao i komad zemlje na kojem bi skateri izgradili svoj skate park u Fažani.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti proširiti filmski festival i već sada su ljudi iz svih krajeva Europe došli ove godine podržati ovo što radimo. Skate je mala scena, mi se pokušavamo nekako odraziti od mainstreama, od nekakve surove sadašnjice koja ulazi u skate i sve više to pumpa kao medijski, adrenalinski sport, ali mi nismo to. Mi smo ono što je možda iza kulisa mainstreama, kaže Racan. Objašnjava da Vladimir skate film festival može prikazati tu kulturu na najjednostavniji i najčišći način.

- Skateom se bavimo svi jednostavno zato jer to volimo, znači zbog zabave. Ne zbog novca ili karijere i nije to nikakav sport. Mi jesmo sport na papiru ali skate neće nikada biti sport. To je umjetnost, pokret, to je interakcija s arhitekturom - jednostavno način života, razmišljanja - filozofija, kultura, naš život, kaže Racan.

"A što s ozljedama?" pitamo ga na što nam uzvraća da je skate jednako opasan kao i nogomet a profesionalni nogometaši su u gorem fizičkom stanju nego profesionalni skateri jer danas sve ide u ekstreme - i nogomet i odbojka i košarka itd. pa se može ozlijediti s loptom kao i sa skateom.

Uz Racana su ove godine u organizaciji najviše sudjelovali Marko Zubak i Oleg Morović, zajedno s još par pomagača, prijateljicom Marinom Jakulić i još par osoba koje im pomažu da stupe u kontakte s medijima. Racan se zahvaljuje sponzorima Etnies i Magento Skateboard te Prize Fighter Cutlery koji su ih opskrbili opremom, a pomogli su im i Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica Općine Fažana. Racan se zahvaljuje umjetničkom udruženju Olega Šurana i Olega Morovića "Na konju smo" koji su im pomogli oko vizuala, dizajna i postava izložbe te kinu Valli, Pula film festivalu i galeriji Cvajner. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter